Skall inte säga att jag har ett klart minne av när olyckan inträffade men jag minns den åtminstone, tillsammans med alla rapporter om radioaktivt avfall som drabbade Sverige som följd. Vad jag pratar om? Jo, den fruktansvärda kärnkraftsolyckan vid Tjernobyl 1986. Minns hur jag som snorig 10-åring lyssnade på nyhetssändningarna från Sveriges Radio och faktiskt mer förundrades istället för förfärades över hur stor nyheten blev. Fattade nog inte riktigt där och då allvaret i det inträffade vilket mest troligt berodde på min ringa ålder. Men precis som för så många andra så har allt som inträffat efter på ett eller annat sätt påverkats av katastrofen och jag kan nog ärligen säga att jag inte vore där jag är idag, jobbandes med förnyelsebar energi, om inte olyckan inträffat. Eller jag har åtminstone svårt att tro att jag vore där jag är.

Var skriver jag nu om detta?

Såg nu ikväll klart den 5 avsnitt långa miniserien ”Chernobyl” på HBO och måste helt ärligt säga att jag är stum av beundran. Plus lite rädd. Rädd så här i efterhand även ifall det nu är 30+ år sedan olyckan inträffade. Otroligt bra serie med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna och vår egen Stakka Bo, eller Johan Renck, som regissör till samtliga avsnitt. Riktigt, riktigt välgjord, spännande, skrämmande och samtidigt underhållande drama som griper tag och påverkar på fler än ett sätt. Skulle nog vilja sträcka mig så långt som att kalla den för årets bästa TV-serie så här långt. Utan konkurrens faktiskt. Klart bättre än sista GoT-säsongen om ni frågar mig. Gör dig själv en tjänst och se miniserien bums oavsett vilken relation du har till olyckan som sådan. Klart värd din tid och jag lovar, LOVAR!, att du kommer bli underhållen. Extra roligt för oss här i norden är ju att förutom Renck och Skarsgård så återfinns fler svenskar i serien såsom Adam Lundgren och Fares Fares. För att inte nämna David Dencik som spelar Michail Gorbatjov. Kul!