Det blev ingen pastagratäng igår utan undertecknade slog till på bräckt skinka med råstekt potatis och vändstekt ägg. Helt wunderbart gott. Är definitivt en favorit i min receptbok. Men vad är då ”bräckt” skinka, frågar sig den nyfikne? Är det i paritet med bräckt vatten? Nja, faktiskt inte ens i närheten. Bräckt vatten är ett mellanting mellan saltvatten och sötvatten, dvs dricksvatten. Innehåller salt men inte så mycket som saltvatten. Vad har då detta med bräckt skinka att göra? Absolut ingenting. Bräckt skinka är när man steker skinkskivor i en väl upphettad stekpanna utan något smör, dvs torr panna. Så nu vet ni det. För er som inte kan detta enkla recept så kommer här en snabb genomgång och som vanligt gäller; EXPRIMENTERA. Det är så man lär sig och det är det som gör det roligt att laga mat. Att ge varje rätt en egen touch…

Bräckt skinka med råstekt potatis & stekt ägg

Ingridienser
Skivad skinka (helst lite tjockare, ca 3-4 mm)
Potatis av fast sort, ex Asterix (Nej, inte gallern smiley)
Ägg
Flingsalt & Vitpeppar

Skala och skär potatisen i lagomt små bitar och stek i smör eller olivolja på medelgod värme i ca 15-20 minuter. Salta och peppra efter smak. Bräck skinkan i en torr stekpanna och stek därefter äggen i lite smör. Som måltidsdryck rekomenderas 2 alternativ; Ett stort glas mjölk eller en riktigt kall skummande öl. Knäckemacka med smör och ost till förhöjer njutningen. Tillaga, ät och njut. Kan det bli mycket bättre och enklare? Tror inte det…

Nu blev jag verkligen hungrig, måste ta till och fixa kvällens/dagens mat lite illa kvickt. Vad det blir bestämmer innehållet i kyl/frys/skafferi. Bara till att improvisera med andra ord. Återkommer med vad det blev.

Givetvis så arbetar man bättre när man lyssnar på musik och att laga mat är inget undantag från det. Vid tillagningen av den bräckta skinkan så skvalade denna låt i högtalarna: AC/DC – Rock ’n Roll Train

Mot köket…