Även om jag är gammal så är jag inte ”SÅ” gammal, men idag så informerades det om den nya tjänstepensionen på jobbet och genast så känner man sig väldigt, väldigt gammal när man skall försöka begripa det hela. Systemet skall göras om fr.o.m årsskiftet och det skall gå från förmånssparande till fond- eller livsparande. Man skall få välja själv på ungefär samma sätt som premiepensionen. Bra eller anus? I ärlighetens namn vet jag inte. Ansvaret skjuts över på individen samtidigt som möjligheterna blir större om man aktivt lägger ned tid i sitt sparande. Måste väl utan att bryta av armen på mig själv när jag försöker ryggdunka mig själv säga att jag är en ganska så klippsk pojke. Välutbildad med flera olika utbildningar/inriktningar på akademisk nivå, flertalet vidareutbildningar på ledar-/chefsnivå, praktisk utbildning i grunden med gräsrotstänkande och i övrigt funtad med ett vanligt sunt norrländskt bonnförnuft. Och jag har svårt att begripa alla turer kring detta. Finns hur mycket val som helst att göra och antalet vägar och fällor att gå och falla ned i är oändliga känns det som. Kan mycket väl begripa att det finns många som har svårt att hänga med och därför inte gör några aktiva val. Faran denna gång är att saker som varit ”default” i det gamla systemet numera inte blir det, som t.ex. efterlevnadsskydd. Gäller att göra ett aktivt val när kuvertet kommer med posten för att detta skall träda i kraft om man vill ha det. Är nog dags att lägga ned lite mer tid på sin framtid med andra ord. Dock känns det ganska så bra att vi har en ”levande” diskussion på jobbet vad gäller löner, pension, anställningsavtal etc. Många av mina klasskamrater från univeritetstiden verkar inte ha det på sina jobb. De vet knappt vilka kollektivavtal som gäller. Om detta beror på att jag sitter i en chefsposition med ansvar för mina underställda eller om vi har många intresserade på mitt jobb för dessa frågor vet jag inte. Vet dock att det känns rätt bra att man har hyfsat bra koll på dessa saker. Bra att veta ens rättigheter och skyldigheter. Om det hjälper i detta fallet vet jag inte men att det kommer att bli mycket diskussioner på jobbet det råder det inga tvivel om. Gäller som sagt att säkra för framtiden och det är nog dags att påbörja det jobbet nu…

Puh…blev ett tungt inlägg det där så det krävs en rejäl hårdrocksdänga efter det för att liva upp stämningen lite. Det får även bli dagens middagsmusik eftersom det nu har blivit dags att inta sin kvällsvard. Inget exotiskt ikväll utan vanlig enkel husmanskost bestående av makaroner, falukorv och bacon med ett glas kall mjölk till. Snabbt och hyfsat bra bukfylla som gör att jag förhoppningsvis överlever till morgondagen. Men musik var det. Får bli Tobias Sammets (Edguy) soloprojekt Avantasia som får stå för tonerna i kväll. Nya albumet Scarecrow är en helt okej lyssning och kan rekomenderas.

Avantasia – Lost in Space

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Hmm, blev kanske inte så ”rejält” ändå, men en bra låt är det hur som haver…