Tänkte att jag idag skulle tipsa om en film som jag på många sätt har lite svårt att bestämma mig för om jag tycker är ett mästerverk eller lyteskomik i dess allra sämsta bemärkelse. När jag såg filmen för första gången på Folkets Bio i Umeå någon gång 2001/2002 så måste jag säga att jag blev helt tagen. Tyckte att det var bland det bästa jag sett på år och dag. Innan jag såg filmen så visste jag absolut inget om den. Hade inte en blekaste aning faktiskt. Sedan läste jag eller såg en intervju med polisongernas okrönte konung Orvar Säfström, där han lovordade filmen och kallade den bland det bästa som hänt rörlig film, typ i alla fall. Nu säger ju inte Orvars betyg säskilt mycket då detta är samme man som gav första Resident Evil – filmen full pott betygsmässigt bara för att det var/är en zombiefilm. Ni fattar nivån va? Att sedan övriga kritikerkåren i Sverige gett den ganska så ljumma betyg stod ju som en total motpol till herr Säfströms rekommendation. Detta fångade dock min och en klasskamrats förundran då vi båda ofta och gärna såg/ser filmer som kritikermässigt får det där överkryssade eller isärklyvna betyget. Ni vet, bara för nöjes skull. Självplågeri kan även det vara ett nöje ibland. Dock brukar dessa filmer i regel vara så dåliga att de blir bra, eller i alla fall underhållande. Så med absolut noll förväntningar tog jag plats i biostolen och blev som bortsvept av detta, i mitt tycke då, mästerverk inom filmkonst. Jag har på senare år omvärderat mitt omdöme om filmen men måste nog om jag hamnar under knivhot tillstå att jag tycker filmen har sina poänger. Gillar helt enkelt upplägget även om vissa delar hade kunnat gjorts eller förlöpt på ett annorlunda sätt om ni frågar mig. Vad är det då för film? Det är den franska filmen Le pacte des loups som fick den engelska titeln Brotherhood of the Wolf. Filmen kan väl mer ses som en actionthriller än en skräckfilm, trots att den har en del klassiska skräckelement i sin handling. Den baseras lite löst på legenden om Gévaudanmonstret (La bête du Gévaudan) som på 1700-talet terroriserade södra Frankrike. Så gillar du 1700-tals kostymdramer, monster som jagar unga flickor, kampsportskämpande indianer och lite fransk kärlek i form av bordeller så är definitivt detta en film för dig. Är det så att du inte gillar det men vill slå ihjäl ett par timmar med en hyfsad actionfilm med skräckinslag så är det också en film för dig. På det stora hela så rekommenderas den av undertecknad både för att bryta mönstret med Hollywoodfilm samt för att det i grund och botten nog är en riktigt bra film. Så, nu har jag bestämt mig. Om inte annat så för det coola bildspråket och de vackra miljöerna som fångas på ett spektakulärt sätt. Inledningen i spöregnet går inte av för hackor…