Känner inte ni som jag? Att det är dax. Dags för en lista igen och inte vilken lista som helst. Är väl lika bra att lista min tio-i-topp när det gäller filmer. En på det stora hela rätt omöjlig uppgift när det finns hur många bra filmer som helst och samtidigt så är det något man måste försöka sig på någon gång här i livet. De filmer som jag kommer att lista är inte direkt de mest kritikerrosade och inte heller de största publikfavoriterna utan det är de filmer som jag själv har berörts mest av som jag finner underhållande och intressant. Jag vet att ni kommer att ge mig på skallen för att jag utelämnat allt vad svensk film heter och för att jag förbisett storheter som Casablanca, Citizen Kane, Chinatown, The Godfather och One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Troligen kommer ni även att klaga på att jag inte haft med några av senare års storfilmer såsom Pulp Fiction, Sin City, The Matrix, Big Fish och American Beauty. För att inte tala om Donnie Darko. Men nu är det ju så att detta är min lista och även om jag tycker att de nämnda filmerna ovan är helt suveräna så platsade de liksom inte riktigt in på min topp tio. De gjorde bara inte det, okej?

Så vi sparkar väl loss med den mest logiska i det här fallet, plats 10, och arbetar oss under de kommande dagarna ned till vilken film jag hyllar mest av alla. Ni som känner mig riktigt väl vet nog vilken film det är redan, men för er andra kan det ju vara intressant. So here we go…

10. The Young Master (imdb.com)

År: 1980
Regissör: Jackie Chan
Skådespelare: Jackie Chan, Biao Yuen, Pai Wei

I slutet på 70-talet och början av 80-talet gjorde Jackie Chan flertalet mästerverk när det kommer till kampsportsfilm; Snake in the Eagle’s Shadow, Drunken Master och Project A är bara några av dem. De är samtliga bra filmer och rekommenderas starkt, men den riktiga actionpärlan från denna tid är helt klart The Young Master. Medans han söker efter sin försvunne bror så mistas Jackie för en förrymd fånge och måste nu spåra upp den verklige flyktingen samtidigt som han tvingas slåss mot både prisjägare och poliser som försöker fånga honom. Det här är verkligen en kung-fu – roadmovie och kamsportfilm när den är som bäst. Oavsett om du gillar Jackie Chan eller inte så måste denna ses. Det är från filmer som denna som Jackie erhållit sin stjärnstatus, inte från den skit han gör i Hollywood idag…

Blog Image

<!–
WriteFlash('’);
//–>