7. The Sting (imdb.com)

År: 1973
Regissör: George Roy Hill
Skådespelare: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw

Det här är verkligen en all-time-favorite från Hollywoods glansdagar på 70-talet. Tror egentligen inte att det finns ett bättre årtionde för filmstaden än just 70-talet och denna är lite av kronan på verket. Visst finns det andra seriösare filmer från eran såsom Gudfadern, Gökboet och Rocky, men det är ändå denna som erbjuder mest underhållning tycker jag. Sedan så kommer vi till musiken, och då menar jag verkligen musiken. Jag avgudar Scoot Joplins ragtime soundtrack till denna film, helt underbar.

Detta är blåsningsfilmen med stort B och kan utan att överdriva sägas ha startat den genren. Paul Newman och Robert Redford är troligen den bästa filmduon som någonsin har fångats på film och denna är lite deras absoluta höjdpunkt. Briljant samspel.

Redford spelar Johnny Hooker, en ung man som går som lärling hos den äldre Luther Coleman (Robert Earl Jones). När de två av misstag råkar blåsa en gangsterboss på pengar får de ett pris på sina huvuden vilket leder till Luthers död. Hooker söker då hjälp hos en av Luthers gamla vänner, Henry Gondorff (Newman), för att utkräva hämnd på gangsterbossen som beordrat Luthers frånfälle. Vill ni därefter veta hur allt utvecklar sig så föreslår jag att ni letar upp denna pärla och upplever filmmagi på riktigt.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

8. Where Eagles Dare
9. Notting Hill
10. The Young Master