6. The Usual Suspects (imdb.com)

År: 1995
Regissör: Bryan Singer
Skådespelare: Kevin Spacey, Benicio Del Toro, Chazz Palminteri

Jag minns så väl första gången jag skulle se denna film, eller faktiskt första gången jag INTE skulle se denna film. Hade lånat filmen i fråga av min moster och hennes man på gamla goda VHS, tagit med den till Umeå där jag pluggade för tillfället och under en tid undvikit att titta på den. Måste tillstå att mina förväntningar på filmen var lika med noll. Faktiskt. En kväll var jag, min ”dela-lägenhets-kompis” och en annan vän lite göralös så deras förslag var att titta på filmen i fråga. Jag såg nog endast fem minuter i början innan jag insåg att min kropp av någon outgrundlig anledning var alldeles för orolig så jag gick därifrån och spelade TV-spel istället. Alltid en lugnande sysselsättning. När filmen var slut så kunde mina vänner inte lovorda den nog mycket utan de förstod inte hur jag kunnat gå därifrån. Så dagen efter, i min ensamhet, så gav jag den en chans till. Faktiskt så gillar jag bäst av allt att se film ensam då det utesluter alla störande moment 😉 Fast visst är det trevligt med sällskap ibland. Nog om det. Det tog inte lång tid alls innan jag var helt fast i filmen. Den hade alla ingridienser som en bra film skall ha. Briljant story, bra skådespelare och ett fantastisk och oförutsägbart slut. Helt suveränt med andra ord.

Under ett förhör så berättar en handikappad man en historia om hur han själv och fyra andra småkriminella blivit anlitade av en legendarisk gangsterboss. Uppdraget gick ut på att anfalla och råna en båt full med droger, men någonstans gick någonting väldigt fel. Men istället för att jag skall berätta vad som händer därnäst så rekommenderar jag att ni ser filmen istället. Jag garanterar att ni inte blir besviken…

”The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist. And like that, poof. He’s gone.”

<!–
WriteFlash('’);
//–>

7. The Sting
8. Where Eagles Dare
9. Notting Hill
10. The Young Master