5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (imdb.com)

År: 1980
Regissör: Irvin Kershner
Skådespelare: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher

Att en Star Wars film skulle hamna på min topp tio lista är nog ingen speciellt förvånad över. De flesta som känner mig vet nog att jag varit faschinerad av George Lucas rymdepos ända sedan sommaren som jag var dagbarn hos min moster (läs historien här om du inte känner till den redan). Tvingas jag nu välja en av filmerna, annars skulle de ju ta upp 6 placeringar på denna tio-i-topp lista, så får det bli den femte delen (eller är det andra?) i äventyret. Det är den i originaltrilogin som är mörkast i tonen och har ett djup i historien som är ovanligt hos sådana här popcorn/matiné-rullar. Att A New Hope var trendsättande och nyskapande är det ingen som kan argumentera emot. Att Return of the Jedi var en fantastisk avslutning och ett sant mästerverk är även det svårt att argumentera emot. Sedan att åsikterna går isär om den nya trilogin må vara hänt, men i min mening så är de strax över medel (The Phantom Menace), riktigt bra (Revenge of the Sith) och nära på ett mästerverk (Attack of the Clones). Fast den riktiga pärlan i Star Wars sagan är hittills The Empire Strikes Back, där allt kokar ihop till den perfekta mixen och lämnar en dreglande efter mer. Om man på något sätt lyckats undvika Star Wars universumet fram till nu, vilken sten har man bott under då?, så måste en dag avsättas så man kan se hela serien. Helt klart värt det, men som sagt; detta är pärlan i samlingen. Kan man annat än säga att den Gone With the Wind – inspirerade filmaffischen är snygg? Nä, tänkte väl det…

<!–
WriteFlash('’);
//–>

6. The Usual Suspects
7. The Sting
8. Where Eagles Dare

9. Notting Hill
10. The Young Master