4. The Maltese Falcon (imdb.com)

År: 1941
Regissör: John Huston
Skådespelare: Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre

Film noir, min absoluta favorit filmgenré, när den är som bäst. Dashiell Hammett’s hårdkokta kriminalhistoria med den cyniske privatdetektiven Sam Spade är här regisserad av debutanten och den sedemera hollywoodlegenden John Huston. En fantastisk rollista med en suverän Humphrey Bogart i huvurollen och en obehagligt slemmig Peter Lorre i en av skurkrollerna la grunden för en av de bästa filmerna som släppts från drömfabriken i väst.

En ung kvinna kommer in till Spade och hans partner Archers kontor och lyckas övertala Archer att förfölja en man som hon påstår är hennes systers pojkvän. Dessvärre blir Archer mördad under uppdraget och Spade blir polisens huvudmisstänkte. Medan han försöker att rentvå sig själv så upptäcker Spade att den unga kvinnan inte är vem hon utgett sig för att vara och att allt verkar leda till en mystiskt fågelstaty som enligt sägnen skall bestå av ovärderliga juveler; The Maltese Falcon.

”The stuff that dreams are made of…”

<!–
WriteFlash('’);
//–>

5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
6. The Usual Suspects
7. The Sting
8. Where Eagles Dare

9. Notting Hill
10. The Young Master