3. The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring (imdb.com)

År: 2001
Regissör: Peter Jackson
Skådespelare: Ian McKellen, Viggo Mortensen, Christopher Lee

Egentligen var det väl ingen som kunde ha haft speciellt höga förväntningar på denna film. Peter Jacksons tidigare alster var långt ifrån några mästerverk även om han visat att han behärskade drama i och med Heavenly Creatures, att han tillsammans med Weta kunde skapa specialeffekter som i The Frighteners och att kan kunde berätta en trovärdig historia som i Forgotten Silver. Men i ärlighetens namn så förknippades han nog mest med slasher/gore-rullarna Braindead och Bad Taste samt den barnförbjudna versionen av mupparna; Meet the Feebles. Alla på min skala väldigt underhållande filmer men knappast några mästerverk. Hur denna man med denna bakgrund lyckades säkra rättigheterna till fantasy böckernas bibel och övertala ett filmbolag att finansiera det hela övergår mitt förstånd. Men tur är väl det. För en sak är då säker och det är att Jackson levererade. Han levererade över allas förväntan. Och han gjorde det tre gånger om.

Att jag är ett fantasy fan är nog årets underdrift. Jag läser i stort sätt inga andra böcker än fantasyböcker och jag har nog sett det mesta i filmväg som på något sätt anknyter till fantasy. Givetvis så spelade man ju även Dungeons & Dragons i sin ungdom. Har egentligen bara läst JRR Tolkiens böcker en gång och fann dem väl, ja hur skall jag säga, okej. Varken mer eller mindre. Visst inser man hur mycket andra författare har lånat från Tolkien, men enligt mig så finns det betydligt bättre fantasyböcker. Med filmerna däremot är det en helt annan femma. Där befinner sig Tolkiens alster i en helt egen division som är så långt före övriga fantasyfilmer att det är svårt att förstå.

Fellowship of the Ring är helt klart den bästa i trilogin och innehar en välförtjänt tredjeplacering på denna lista. Allt är perfekt. Den skitiga realismen, det spektakulära fotot, det underbara soundtracket och den fantastiska rollbesättningen. Ian McKellen spelar inte Gandalf, han ÄR Gandalf. Jackson lyckades verkligen krama ur det bästa ur Tolkiens bok och resan genom Moria är verkligen filmkonst när den är som bäst.

Givetvis så gör sig ju historien, precis som i fallet med Star Wars, bäst om man ser alla tre filmerna i en följd. De två efterföljande håller egentligen samma höga kvalitet som denna men Fellowship är den av de tre som omvärvas av den tydligaste auran av saga, och det är något som tilltalar undertecknade.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

4. The Maltese Falcon (1941)
5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
6. The Usual Suspects
7. The Sting
8. Where Eagles Dare

9. Notting Hill
10. The Young Master