2. Aliens (imdb.com)

År: 1986
Regissör: James Cameron
Skådespelare: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton

Detta är utan konkurrens den film som jag sett mest i mina dagar, möjligen undantaget Trolltyg i Tomteskogen (Gnomes) som ett gäng tonårsgrabbar(!), mig inkluderat, tittade på dagligen under väldigt lång tid. Men så rockar ju trollen på en helt egen nivå, men det sparar vi till ett annat blogginlägg.

Aliens var under väldigt lång tid den film som jag klassade som den bästa som gjorts, och visst är den bra. Så bra att den endast passeras av en film enligt mig. Konceptet, atmosfären, framförandet och nerven är helt briljant. Jag såg även denna dagligen, främst under min gymnasietid, och frågar ni mina vänner och min dåvarande flickvän så stämmer de nog in i påståendet att jag var helt beroende av Aliens. Jag praktiskt taget andades, insöp och levde av James Camerons mästerverk på ett inte allt för hälsosamt sätt. Jag kan förklara handlingen i sömnen och kan nog med lite eftertanke återge de flesta repliker. Detta trots att jag endast ser den en eller två gånger per år numera.

Att den första Alien filmen var ruggigt bra håller nog de flesta med om, men i uppföljaren så lyckades Cameron med något så ovanligt som att överträffa orginalet. Ellen Ripley (Weaver) hittas efter 57 år i rymden nedsövd i nödkapseln från slutet av första filmen. Människorna har koloniserat LV-426, planeten där alienskeppet hittades, och kort efter att Ripley har vaknat så mottas ett nödrop från planetens innevånare. En pluton marinsoldater sänds iväg på ett räddningsuppdrag och Ripley hyrs in som konsult. Vad som händer sedan kan ni nog ana er till men jag råder er att se det om ni inte gjort det. Den rekommenderade versionen är regissören James Camerons Special Edition av filmen då den innehåller en hel del mer action samt väver samman storyn på ett bättre sätt.

Även om denna är pärlan i samlingen av Alien-filmer så håller även de andra tre en väldigt hög klass. De har alla lite olika stil men då de samtliga är gjorda av riktigt skickliga regissörer så lyckas man ändå väva samman dem. Se alla fyra och förundras av några av de absolut bästa skräckfilmerna som gjorts. Alien VS Predator – filmerna? Dessa är rent och skärt skräp och bör undvikas då de är lika underhållande som en tarmsköljning (spekulerar här då jag aldrig gjort en). Om ni kommer över den så är Alien Quadrilogy – boxen ett helt underbart knippe DVD:er där både bioversionerna och Directors Cut samt Special Edition versionerna av filmerna återfinns. Nio skivor ren och skär magi. Köp och njut. Har du dock bara råd med en eller om du står som en bäver mellan två träd så välj Aliens. Det är den som gäller alla dagar i veckan, alla veckor. Punkt.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

3. The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring
4. The Maltese Falcon (1941)
5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
6. The Usual Suspects
7. The Sting
8. Where Eagles Dare

9. Notting Hill
10. The Young Master