Dagen till ära tänkte jag presentera, precis som om inte de flesta vet vem de är, en favorit grupp som har mer eller mindre följt mig under hela min uppväxt. En del tycker de är töntiga, en del tycker de är coola, vissa tycker de är självsäkra kvinnoförnedrare medan andra tycker de är manligheten personifierade. Själv tycker jag väl att de mest är sådär ”over-the-top” störtsköna och ena riktiga juveler med en rad obeskrivligt bra låtar. Man får liksom ta dem för vilka de är bara luta sig tillbaka och njuta. Såg dem live en gång i Umeå under min studietid och kan väl bara säga att de hymlade inte med sitt koncept; två tredjedelar av scenen upptogs av högtalare, toplessbrudar sprang omkring på scenen och de framhävde oavbrutet vilka stora ”krigare” de var som deltagit i ändlösa bataljer, druckit kopiösa mängder sprit och öl samt legat med hundrade och åter hundrade kvinnor. Myt eller sanning? Jag vet inte men detta är Manowar i ett nötskal. Lyssna och njut av The Kings of Metal som de så ödmjukt kallar sig…

Tänkte att vi denna gång skulle fokusera på Manowars lite mjukare sida och lyssna på lite lugnare låtar av dem. Hurtillvida det klassas som ”Power Ballads” eller ej vet jag inte. Och inte bryr jag mig heller. Det är bra musik helt enkelt, räcker inte det?

1. Manowar – Heart of Steel

En riktigt bra låt från kanske deras absolut bästa skiva: Kings of Metal. I stort sett alla låtar på den skivan är helt suverän men för denna gång så spelar vi den här.

2. Manowar – Courage

En bra skiva, en bra låt, som fick lite av en ny betydelse efter WTC-olyckan 9/11. Bra eller anus med den nya betydelsen? Avgör själv. Låten är en favorit hur som haver.

3. Manowar – Master of the Wind

Manowars absolut bästa låt tillsammans med ”The Crown and the Ring” och avgjort den jag lyssnat mest på med dem. Detta är verkligen örongodis och Eric Adams är verkligen i högform.

Nästa gång som Manowar dyker upp här på 3 from 1 så satsar vi nog på lite hårdare stuk. Det är ju trots allt det som är deras kännetecken. Men till dess får ni hålla till godo med dessa pärlor…