Har den senaste tiden haft lite av en Renny Harlin – period i mitt liv. En Renny-vadå(?) frågar sig nu vän av ordningen. En Renny Harlin – period. Gamle gode Renny, egentligen inte så gammal då han endast uppnått den distinkta åldern av 50 bast, kan väl troligen klassas som den mest kände finske regissören ute i den stora vida världen. Visst, Aki Kaurismäki är väl en annan storhet inom finsk film, men då Harlin gjort klart flest Hollywoodrullar så får väl han räknas som störst, tycker ni inte? Hursomhaver så har jag plöjt igenom några av hans kreationer den senaste tiden och trots att han ofta blir utskälld av kritikerna så gillar jag hans stil. Vissa av filmerna hade jag sett förut men några har jag både medvetet och omedvetet undvikit fram tills nu. Nedan kommer en sammanfattning av filmerna ifråga som jag sett på sista tiden:

The Covenant

Betyg: @@

De fyra sönerna av Ipswich delar en 300 år gammal hemlighet: de är ättlingar till en häxkult från 1800-talet och besitter övernaturliga krafter. När den sedan länge förvisade femte sonen plötsligt dyker upp och hotar att döda deras nära och kära, inser de att de måste möta sin fiende och hindra honom att ta ifrån dem deras krafter och bryta pakten för alltid.

Cool idé som hade kunnat bli bättre. Inte en av Rennys starkaste med andra ord. Alldeles för mycket High School reunion känsla för min smak men som en söndagspopcornrulle så funkar den.

Cleaner

Betyg: @@@

En före detta polis som numera arbetar som städare av brottsplatser hjälper ovetandes till att dölja ett mord när han utför sitt senaste jobb. När han själv sedan blir huvudmisstänkt till mordet så ställs hans liv upp och ned.

En bra film som lyfts av Samuel L. Jacksons och Ed Harris grymma skådespeleri. Väl värd att se om ni inte redan gjort det. Visar vilket oförtjänt rykte Renny egentligen har.

Mindhunters

Betyg: @@(@)

Sju unga aspiranter från FBI:s psykologiska elitenhet, så kallade ”mindhunters”, har placerats på en öde ö för en sista och avgörande övning. De är emellertid inte förberedda på den vändning händelserna tar när en okänd fiende börjar ta livet av dem – en efter en.

Intressant film som präglas av Rennys stil och som faktiskt var bättre och mer oförutsägbar än vad jag först trodde. Fungerar bra som tidsfördriv.

The Long Kiss Goodnight

Betyg: @@@@@

Samantha, en lärarinna drabbad av minnesförlust med ett förflutet som yrkesmördare för CIA, står nu själv överst på organisationens dödslista. I ett desperat försök att hitta sin identitet innan det förflutna hinner upp och förgör henne, tar hon hjälp av Mitch – en ärrad f.d. snut.

Rennys absolut bästa film och enligt mig den absolut bästa actionfilmen genom tiderna. Fruktansvärt bra rakt igenom med en perfekt rollista och en suverän Gena Davis som den hårdaste av de hårda. Ett måste att se för alla actionfantaster.

Cutthroat Island

Betyg: @@@

När Morgan Adams ärver en tredjedel av en skattkarta från sin döende far så sätter hon genast segel för att finna och erövra de två andra delarna från sin onskefulle farbror och hitta skatten.

Otroligt utskälld vid premiären och gjorde en totalkrash rent ekonomiskt men så dålig tycker jag inte att Harlins piratfilm är. Den är kanske ingen Pirates of the Caribbean men den håller ett högt tempo, har mycket action och alla piratklyschor finns där. Vad mer kan man begära? En trevlig underhållning av det lättare slaget.

The Adventures of Ford Fairlane

Betyg: @@@@

Ford Fairlane, Los Angeles hetaste och coolaste rockdetektiv. När heavy metal-stjärnan Bobby Black avlider under en föreställning blir Fords jobb farligt. Kanske är han paranoid, men om du hade psykopatiska gangstrar och supersnabba bilar efter dig… så skulle du också vara paranoid.

En kultklassiker av sällan skådat slag som kraschade totalt när den hade premiär. Har såhär i efterhand skapat sig ett bättre rykte och även om den inte är den seriösaste av filmer så är det ett gott hantverk som är otroligt underhållande. Sett den fler gånger än jag kan minnas, vilket är ett gott betyg. Se den!

—————————-

Givetvis så har Renny gjort fler filmer som kan rekommenderas men dessa var de jag sett nu under min Renny Harlin – period. Inte fy skam och jag ser faktiskt lite fram emot hans nya film, 12 rounds, trots att den har en rollista som lämnar en del i övrigt att önska sig.

Nu är det jobb som gäller så jag lämnar er med dagens låt som får bli en gammal klassiker med våra svenska pudelrockare för att motverka all denna finska sisu som detta inlägg har fört fram.

Europe – Sign of the Times

<!–
WriteFlash('’);
//–>