The King is Dead!

Imorse när jag slog på nyheterna så möttes jag av den tragiska nyheten. Michael Jackson har lämnat oss för det riktiga Never Never Land. Det är med blandade känslor man tar emot något dyligt då man egentligen inte känner personen ifråga personligen. Ändå tycker man att det finns en koppling. Något som slår mig är att när en ikon av denna magnitud försvinner så är helt plötsligt alla ”fans”. Personer som tidigare häcklat och talat illa om artisten ifråga påstår sig helt plötsligt alltid beundrat och gillat denne. Konstigt, tycker ni inte? Eller egentligen så är det väl inte så underligt om man tänker efter. Mitt eget fårhållande till Michael Jackson är det nog ingen som känner mig som undrar över. Om jag skulle tvingas nischa in mig själv i ett musikfack, vilket jag absolut inte gillar, så är nog jag en rock kille. Framförallt då kanske klassisk hårdrock. Men det finns två lysande undantag, förutom då att den senaste CD-skivan jag köpte faktiskt var med Sofia Källgren, och det ena lystrar till namnet Meat Loaf (vilket väl egentligen är rock) och det andra stavas Michael Jackson. Under min uppväxt har jag lyssnat ohälsosamt mycket på Jacko och när det går så långt att till och med ens vänner köper skivor med honom till dig utan någon som helst annan anledning än att du gillar honom, ja då får man väl anse sig själv som ett fan. Jag vet att det rimmar illa med mitt maskulina och aggresiva sätt samt min förkärlek för hårdrock, hahahaha… men gillar man något så gillar man det. Okej? Har hans konsert från Dangerous-turnen i Bukarest på ett gammalt VHS-band någonstans hemma i Hoting (jo, har den på DVD också) och har för länge sedan tappat räkningen på hur många gånger jag lät den snurra i familjens videobandspelare i mitten/början på 90-talet. En sanslöst bra konsert som inte lämnar något i övrigt att önska. Får ni chansen att se den så tycker jag ni skall ta den, rekommenderas varmt. Ja, alltså se den på DVD, om ni nu inte råkar äga en specialombyggd DeLorean av Doc Brown förstås…

Ni som följt denna blogg vet att jag tidigare brukat köra med 3 låtar från samma artist men denna gång känns det inte riktigt som att det räcker till. Samtidigt så vet ni att jag listade Jacksons Thriller-video som nummer 2 genom tiderna och faktum är att samtliga av hans musikvideor skulle med lätthet få topplaceringar på en bästa lista. Detsamma gäller ju hans låtar. Är sjukt hur mycket bra musik mannen skapade under sin livsstil och att välja ut de bästa är inte lätt. Just därför så tänkte jag ge mig på att presentera min 10-i-topp lista med Jackson. En näst intill omöjlig uppgift men om man inte försöker så kan man ju inte misslyckas, eller hur? Friskt vågat, hälften vunnet, heter det väl? Hurtillvida jag tucker likadant om ett år återstår att se, men just nu är detta mina favoriter. Lyssna, njut och sörg bortgången av en av de största, om inte DEN störste, genom tiderna…

The King is Dead. Long Live the King!

#10: Michael Jackson – They Don’t Care About Us (HIStory)
Det här är ”Prison”-versionen av videon till den här låten, vill ni se orginalet så hittar ni den här. En sjukt bra låt som jag lyssnade sjukt mycket på när HIStory skivan släpptes i mitten av 90-talet. Suverän helt enkelt!

#9: Michael Jackson – Man in the Mirror (Bad)
En av de låtar jag gillar allra mest med Jackson. Jag menar, lyssna bara på texten och få dig en tankeställare om dig själv. Sanslöst bra låt som här är från avslutningen på konserten i Bukarest under Dangerous-turnen..

#8: Michael Jackson – Beat It (Thriller)
Makalöst underbar musikvideo och låt. Omdefinierade faktiskt synen på musikvideos när den kom och den röda jackan kom att bli en ikon av omätbara proportioner. För att inte tala om låten, fantastiskt bra helt enkelt..

#7: Michael Jackson – Speechless (Invincible)
Finns ingen officiell video till denna låt men det är ju låten som sådan som skall listas. Enorm smörlåt som jag bara inte kan motstå. Har jag avslöjat mig som den mjukis jag är nu? So be it then för jag gillar verkligen denna..

#6: Michael Jackson – Dirty Diana (Bad)
Helt enormt grym bra låt som jag måste lyssnat tiotusentals gånger på. Jaja, vet att jag gillar att överdriva men ibland räcker inte superlativen till för en låt, okej? Gillar denna helskarpt…

#5: Michael Jackson – Billie Jean (Thriller)
Ingen lista är komplett utan den och den är helt enkelt helt suverän. Videon, texten, musiken – ja, allt håller bara absoluta världsklass. Detta är från det legendariska uppträdandet på Motowns 25-års jubileum, men vill ni se orginalvideon så finns den här.

#4: Michael Jackson – Stranger in Moscow (HIStory)
Underbart härlig låt och en suveränt filmad musikvideo som egentligen borde varit med på listan över de bästa, men den överglänses trots allt av Thriller-videon. Låtmässigt är denna bättre, om det nu finns en gradskala i helvetet. Dålig jämförelse, jag vet, men det är inte lätt att mäta en suverän låt mot en annan.

#3: Michael Jackson – Who is it? (Dangerous)
Enda låten från Dangerous-skivan men en som är ack så bra och som kan stolt hålla färgerna uppe för den skivan. Enormt underbar video och ett sound som jag gillar helskarpt. Faktum är att jag lyssnat så mycket på denna låten på min CD-skiva att det blivit ett hack i den. Skämtar inte! Kom hem till mig någon gång så skall jag visa…

#2: Michael Jackson – Smile (HIStory)
Vad får man om man kombinerar två enorma ikoner? En från musikindustrin och en från filmens underbara värld. Precis! Man får en ”match-made-in-heaven”. En suverän låt skriven av självaste Charlie Chaplin och framförd av The King of Pop gör att jag kapitulerar totalt. Hur bra som helst och jag älsk…ja, jag älskar nog den. Kom till en ny insikt där, hahahaha…

#1: Michael Jackson – Smooth Criminal (Bad)
Annie are you okey? So, Annie are you okey? Are you okey, Annie? Övriga kommentarer överflödiga! 😉

”Today, the World seems a little less fun..”

R.I.P.