Alla vi som är födda på 70-talet och växte upp på 80-talet kom definitivt på ett eller annat sätt i kontakt med fenomenet ”V” under vår barndom. Jag skriver fenomen för det var precis vad det var – så mycket mer än en vanlig TV-serie. Minns hur vi lekte ”V” på gräsmattorna bland husen i vårt kvarter. Jag själv var nog alltid Kyle Bates. Min vän D iklädde sig rollen som Mike Donovan, L var Ham Tyler, A var Julie Parrish, H var Elisabeth, DB var Willie och fler deltog nog vid olika tillfällen för att gestalta andra. Det viktiga här var att vi återkom alltid till detta oavsett hur många vi var, inte minst jag och D. Precis så djupa spår har ”V” satt i undertecknade. Detta trots att man tyckte det var lite läskigt att se på TV. Har därefter sett serien ett flertal gånger och även om den kanske känns lite ostig idag så är faktiskt den första miniserien riktigt bra. Den andra miniserien är väl inte riktigt lika bra och med TV-serien så gick det väl egentligen bara utför sedan. Om man skall förstå idag hur stort ”V” var på den tiden så får man nog faktiskt bara gå tillbaka till 1996. Vadan detta år, frågar sig nu vän av ordning? Jo, det året kom Roland Emmerich film ”Indepedence Day” och är det någon film som lånat friskt från ”V” så är det utan tvekan den. Tror ni mig inte så testa att se om de båda och bedöm själva.

Varför tar jag ni upp detta?

Jo, nästa månad är det nämligen premiär för nyinspelningen, eller skall vi säga nytolkningen (?), av denna fantastiska TV-serie. Pilotavsnittet till serien har hyllats enhälligt som det bästa pilotavsnittet på länge för en TV-serie, om inte det bästa någonsin. Bland annat har det på en betygsskala på 1 – 10 fått betyget 11. Erhållit betyget A+ och blivit omnämnd som den ”bästa nya showen på TV”. Förväntningarna är med andra ord skyhöga och den har ju en del att leva upp till. Klassikern ligger mig varmt om hjärtat och även om jag tror att jag kommer att sakna Mike, Ham, Kyle, Julie och det övriga gamla gänget så är mina förhoppningar på den nya versionen stora. Låt oss hoppas att den lever upp till hypen.

”V” – Pilot preview (2009)
<!–
WriteFlash('’);
//–>
”V” – Original miniseries promo (1983)
<!–
WriteFlash('’);
//–>