…should you choose to accept it….

De inledande orden som satte tonen för en av de bästa och mest kända agentserierna som gjorts; Mission Impossible. Jag har alltid gillat konceptet och faktum är att jag faktiskt använt idén med uppdrag som presenteras själv – eller använt och använt, plagierat är nog rätt ord smiley.

Nu är den fjärde filmen på gång och därför är det väl lika bra att göra en genomkörare på vad som finns gällande Farligt Uppdrag som serien hette ett tag här i Sverige.

Början sträcker sig tillbaka till mitten på 60-talet då den första säsongen drog igång. Här sattes konceptet som hållit sig förvånansvärt intakt genom åren och intresset för serien var så pass stort att den överlevde hela sju säsonger. Kan inte säga att jag har sett alla avsnitt men det har blivit beskärd del genom åren och även om den är lite daterad i dagsläget så gillar jag den.

MISSION: IMPOSSIBLE Intro (60/70s TV-series)

80-tals versionen av TV-serien, där den enda kvarvarande från den tidigare serien var Peter Graves, vill jag minnas att jag gillade skarpt då det begav sig i början av 90-talet här i Sverige. Serien har väl inte åldrats så där jättebra men den har helt klart sin charm och innehåller alla sekvenser som man förknippar med Mission: Impossible.

MISSION: IMPOSSIBLE Intro (80/90s TV-series)

https://youtube.com/watch?v=pFGjKBW7cHQ
Efter TV-serierna kom Tom Cruise in i bilden och i och med det tog serien klivet över till den vita duken. Första filmen från -96 regisserad av Brian De Palma är faktiskt den i hela serien som jag gillar skarpast. Oerhört snårig intrig, actionfylld, spännande, rolig och en superb casting i alla roller. Många tycker den är för rörig men i mitt tycke så är det det som gör den så bra.

MISSION: IMPOSSIBLE Trailer (1996 Movie)


Uppföljaren till 90-talsfilmen lämnar mycket i mina ögon sett att önska. Detta är den helt klart svagaste installation i serien såhär långt med den otroligt överskattade John Woo i regissörsstolen. På något underligt sätt har det alltid funnits någon typ av realism i det ”omöjliga” men här har man slängt allt sådant ut genom fönstret och satsar på TV-spelliknande slagsmålsscener, idiotiska bil- och motorcykelstunt samt ett försök till en poetisk romantikhistoria. I en agentfilm! Hade inte kunnat bli mer fel. Nära nog lika fånig som filmatiseringen av en annan 60-tals agentserie; The Saint (Helgonet). Hur så pass många kan tycka den är bra övergår faktiskt mitt förstånd..

MISSION: IMPOSSIBLE II Trailer (2000 Movie)

https://youtube.com/watch?v=0B3KWAAPGYY
I den tredje installationen på vita duken blev ordningen återställd igen. Rodret gavs till den extremt talangfulle J.J. Abrams och han förvaltade förtroendet på ett extremt förtjänstfullt sätt. Många anser att filmen är den starkaste i hela serien men i min värld kommer den inte riktigt upp till filmen från -96. Även om det är riktigt riktigt nära. Och då menar jag riktigt nära. Vi är tillbaka i det ”realistiska”, action- och spänningsfyllda, samt lite roliga M:I. Intrigen är så där lagomt snårig med några snygga plottvistar att lura publiken med och man lyckas klämma in en hel del kärlek utan att för den delen göra den poetisk eller sockersöt. Här pratar vi realistiskt relationsdrama, eller så realistiskt som det kan vara i denna typ av agentfilm.

MISSION: IMPOSSIBLE III (2006 Movie)
https://youtube.com/watch?v=URD7yLgw9_M
Den fjärde installationen är under inspelning och har premiär i slutet av året. Brad Bird har anlitats att regissera men det som lovar gott är att J.J. Abrams är inblandad som manusförfattare och som producent. Hur filmen kommer att bli är av uppenbara skäl omöjligt att säga men den trailer som släppts lovar gott.

MISSION: IMPOSSIBLE IV – Ghost Protocol (2011 Movie)