Back to the Future, eller Tillbaka till Framtiden som den översattes till i Sverige, har varit i ropet i media idag. Trots namnet Framtid i titeln så utspelar sig större delen av de tre filmerna faktiskt bakåt i tiden och fokuserar främst på just det titeln säger; att ta sig tillbaka till framtiden. Det är bara den första tredjedelen av den andra filmen som faktiskt utspelar sig i framtiden, resterande utspelar sig 1885, 1955 och i två olika versioner av 1985 som representerar nutid i filmerna.

Minns väl första gången jag såg den första Tillbaka till Framtiden. Jag gick i sjunde klass så året bör ha varit 1988 och jag praktiserade på den kombinerade Sport-, Järn- och TV-affären i Hoting och blev satt att sortera in skruv i småpåsar som skulle försäljas. Ett enformigt och tråkigt jobb men fördelen var att jag fick göra det framför deras TV-apparater som de hade till försäljning. Eftersom det var en TV-affär så hade de givetvis alla tillgängliga kanaler via den parabolantenn som var riktid mot satteliten Astra och på TV:n rullade den tyska kanalen RTL som visade en tyskdubbad version av just Tillbaka till Framtiden. Eftersom jag aldrig läst en enda kurs tyska i hela mitt liv och än mindre vid den åldern så förstod jag inte så mycket men jag sögs ändå in i filmen på något konstigt vis – så bra var den! Nu såhär senare så har jag givetvis sett den otaliga gånger i icke dubbad version och även om både den andra och tredje filmen är bra så är det den första som stoltserar högst upp på prispallen. Filmen är helt enkelt magisk.

Men vad an denna hysteri just idag? Jo för att idag är den dag som Marty, Doc och Jennifer kommer till i framtiden i den andra filmen för att se till att Marty’s och Jennifers framtida son inte hamnar i fängelse. Media har ju fokuserat på vad som blivit verklighet av det vi ser i framtidsvisionen, vilket väl är kul på sitt sätt, men själv hade jag nog varit mer intresserad av ”Grays Sports Almanac” och hurvida sportresultaten överensstämmer med verkligheten. Det hade varit kul att veta 🙂