Hypen börjar närma sig max nu med mindre än 20 dagar kvar till årets, ja 2010-talets, i särklass största och mest efterlängtade filmsläpp för undertecknad. Det här är filmserien med stort F och även om det finns enskilda filmer som är bättre så finns det ingen serie som jag tycker så mycket om. Jag är kanske inte riktigt lika hypad som jag var 1999 men inte långt därifrån. Vad pratar jag om? Jo givetvis pratar jag om Star Wars, eller Stjärnornas Krig som den hette back in the day. The Force Awakens går upp på biograferna den 16 december och är det då en sak som är säker här i världen så är det att den här herren lär befinna sig i en biosalong den dagen. Men inför det kan det ju vara på sin plats med en genomgång av de ”gamla” filmern och vi kör väl i kronologisk ordning såsom filmerna utspelar sig, tycker ni inte? Visste väl det, så here we go;

Episode I – The Phantom Menace
Minns väl inför att filmen skulle släppas. Året var 1999, jag bodde i Umeå och levde studentliv och delade lägenhet med en vän. På den tiden så fanns fortfarande ZTV och där hade de ett filmrecensionsprogram med en recencent som hette Love. Denna Love minns jag gjorde en analys av trailern till den nya Star Wars-filmen och därefter så visade man trailern i sin helhet på TV. Detta spelade jag in och att jag inte drev min rumskamrat till vansinne med mitt konstanta tittande på denna recension inkl trailer är ett under för jag såg verkligen sönder det. När filmen sedan hade premiär så vet jag inte hur många gånger jag såg den på bio. Jag följde med alla som skulle gå och se den. Precis alla. Och som om inte det vore nog så såg jag en bootleg version av den på datorn precis lika många gånger…

Hur är då själva filmen? Den är helt OK i min mening. Långt ifrån något mästerverk men den innehåller mycket som är bra. Att det är den svagaste filmen i serien till dags dato råder det inga tvivel om men att den skulle vara så dålig som många vill påstå tycker jag inte. Den börjar OK men blir lite seg och allt för mycket fokus läggs på pod-racet som förvisso är häftigt på sitt sätt men inte så där superengagerande. Slutstriden med filmens antagonist är bra och den tillsammans med bra skådespelare i form av Liam Neeson, Nathalie Portman och Ewan McGregor räddar upp filmen. Tycker dock att all kritik mot Jar-Jar Binks är lite obefogad. Visst, ingen superkaraktör, men att han skulle vara så enerverande som många vill göra gällande tycker jag inte. Filmen lägger upp bollen bra för nästkommande film men den tar vi i nästa inlägg. Fram till dess kan ni njuta av en av de bästa, om inte den bästa, film teasern genom tiderna (eller ännu hellre, se filmen :-)…

Betyg: 2 av 5

Teaser
Trailer