Hypen börjar närma sig max nu med mindre än 20 dagar kvar till årets, ja 2010-talets, i särklass största och mest efterlängtade filmsläpp för undertecknad. Det här är filmserien med stort F och även om det finns enskilda filmer som är bättre så finns det ingen serie som jag tycker så mycket om. Jag är kanske inte riktigt lika hypad som jag var 1999 men inte långt därifrån. Vad pratar jag om? Jo givetvis pratar jag om Star Wars, eller Stjärnornas Krig som den hette back in the day. The Force Awakens går upp på biograferna den 16 december och är det då en sak som är säker här i världen så är det att den här herren lär befinna sig i en biosalong den dagen. Men inför det kan det ju vara på sin plats med en genomgång av de ”gamla” filmern och vi kör väl i kronologisk ordning såsom filmerna utspelar sig, tycker ni inte? Visste väl det, så here we go;

Episode III – Revenge of the Sith
Med del 3 i Star Wars sagan lyckades inte Lucas bara med konststycket att knyta ihop de gamla filmerna med de nya utan han lyckades även med att göra en riktigt bra film. Några av bildkompositionerna är så bedårande vackra att man glömmer att det man tittar på inte är verkligt och är därför något av de bästa jag sett på film. En kul teori om hur Lucas byggt upp sin Saga finns att läsa här och rekommenderas då den ger en ny blick på varför saker ser ut som de gör i den ”nya” trilogin, saker som han brukar få mycket negativ kritik för. Svårt att bestämma mig för om denna eller del 2 är den bästa av de ”nya” men mest troligt är de lika bra på lite olika premisser. Avslutningsfighten mellan Yoda och Kjesaren är faktiskt precis så bra som man förväntar sig, om inte bättre, och är filmmagi på riktigt hög nivå. Även relationen Anakin – Amidala och Anakin – Obi-Wan är riktigt bra och ger en rysningar emellanåt. Att Nathalie Portman aldrig varit vackrare och att Ewan McGregor är helt rätt i rollen som ”Ben” Kenobi är bara ett plus. En riktigt bra avslutning på Lucas tid vid rodret för rymdsagan…

Betyg: 4 av 5

Teaser

Trailer