Hypen börjar närma sig max nu med mindre än 20 dagar kvar till årets, ja 2010-talets, i särklass största och mest efterlängtade filmsläpp för undertecknad. Det här är filmserien med stort F och även om det finns enskilda filmer som är bättre så finns det ingen serie som jag tycker så mycket om. Jag är kanske inte riktigt lika hypad som jag var 1999 men inte långt därifrån. Vad pratar jag om? Jo givetvis pratar jag om Star Wars, eller Stjärnornas Krig som den hette back in the day. The Force Awakens går upp på biograferna den 16 december och är det då en sak som är säker här i världen så är det att den här herren lär befinna sig i en biosalong den dagen. Men inför det kan det ju vara på sin plats med en genomgång av de ”gamla” filmern och vi kör väl i kronologisk ordning såsom filmerna utspelar sig, tycker ni inte? Visste väl det, så here we go;

Episode V – The Empire Strikes Back
Den andra, eller femte beroende på hur man ser det, filmen är utan omskrivning helt, helt… Underbar, som Askungen skulle uttryckt det. Filmen klassar med lätthet in på min tio-i-topp lista över de bästa filmerna genom tiderna alla dagar i veckan. Bästa filmerna listan brukar ändras lite med tiden men Empire kvarstår alltid tillsammans med The Big Sleep och Aliens. Filmen är så där magiskt bra som en riktig äventyrsfilm skall vara. Den är mörkare i tonen än föregångaren, bättre action, en coolare Han Solo och en fantastisk slutfight mellan Luke och Vader. Faktum är att detta var den tredje filmen jag såg av de i den gamla trilogin, hade sett både den första (som jag skrev om i förra inlägget) och Jedins återkomst flera gånger innan jag såg denna. Vet inte om det är därför jag gillar den mest eller om det helt enkelt bara är så att den är helt suveränt komponerad både vad gäller musiken och fotot. Detta är den absolut bästa Star Wars filmen till dags dato och jag hoppas innerligt den nya filmen kommer upp i samma klass som denna.

Betyg: 5 av 5

TeaserTrailer