Hypen börjar närma sig max nu med mindre än 20 dagar kvar till årets, ja 2010-talets, i särklass största och mest efterlängtade filmsläpp för undertecknad. Det här är filmserien med stort F och även om det finns enskilda filmer som är bättre så finns det ingen serie som jag tycker så mycket om. Jag är kanske inte riktigt lika hypad som jag var 1999 men inte långt därifrån. Vad pratar jag om? Jo givetvis pratar jag om Star Wars, eller Stjärnornas Krig som den hette back in the day. The Force Awakens går upp på biograferna den 16 december och är det då en sak som är säker här i världen så är det att den här herren lär befinna sig i en biosalong den dagen. Men inför det kan det ju vara på sin plats med en genomgång av de ”gamla” filmern och vi kör väl i kronologisk ordning såsom filmerna utspelar sig, tycker ni inte? Visste väl det, så here we go;

Episode VI – Return of the Jedi
Tredje delen i den gamla trilogin levererar på hög nivå. Hette ursprungligen Revenge of the Jedi men ändrades innan den släpptes då hämnd inte passade in på hur Lucas ville framställa Jedi-riddarna. Han kom sedan att använda den titeln när han spelade in den andra trilogin genom att döpa den tredje filmen till Revenge of the Sith då hämnd passar mycket bättre in på den mörka sidan. Filmens början när hjältarna skall rädda Han Solo från Jabba och Prinsessan Leias ikoniska ”slave suit” är filmskaparnivå på hög nivå för att inte tala om slutkonfrontationen mellan Luke, Vader och Kejsaren – magiskt. Filmen har dock några svackor, speciellt Ewokerna. Hade varit betydligt coolare om man istället valt att använda Wookierna. Oavsett Ewokerna och oavsett hur ologiskt det är att de skulle kunna besegra Imperiet och definitivt oavsett att man framställer Millenium Falcon som ett smidigare skepp än TIE-fighters och X-wing så är Return of the Jedi en riktigt riktigt bra film, bara inte riktigt, riktigt lika bra som Empire Strikes Back.

Betyg: 4 av 5

Teaser


Trailer