Landade under gårdagskvällen hemma i Hoting efter en riktigt, riktigt trevlig resa till Kroatien. Känner mig lite sliten faktiskt, måste ta på och vara på semester smiley

Skämt åsido så har det varit extremt nice att vara borta från verkligheten ett tag, släppa alla tankar på jobb, privatliv etc. Att leva utan andra måsten än att man behöver äta några mål mat om dagen och att varje dag är ett litet äventyr i sig. Resan har varit upplevelserik, trevligt resesällskap i Amanda och Kroatien är ett riktigt vackert och fint land när det visar sig från sin bästa sida. Är ett riktigt skitigt och fult land när det visar sig från sin sämsta också, men vad är det man brukar säga? Gungor och karuseller? Det man inte får på det ena tar man igen på det andra. Ja, ni vet vad jag menar. Så, vad har vi gjort? Well, här kommer en short recap;

På morgonen den 30 juli styrde kosan från Hoting mot Umeå flygplats för att ta flyget ned till Arlanda för vidare transport mot Kroatiens näst största stad, Split, och det var ungefär det som vi hade planerat för resan i förväg. Eller nästan i alla fall. Vi visste två saker till; vi hade bokat in oss två nätter via booking.com i en liten lägenhet i Split och vi visste att vi skulle flyga hem från Split den 9 augusti. Allt annat var uppe i luften. Medvetet. Vi ville forma vår egna resa lite som vi ville.

Split var en trevlig stad som jag tror vi båda gillade med det gamla romerska palatset, den gamla staden, grönsaksmarknaden, flertalet stränder där två av de vi besökte faktiskt var riktiga sandstränder istället för stenstränder. Vi blev riktigt positivt överraskade av maten här och lägenheten var helt okej även om den låg inne i en gränd. Det faktum att vi lyckades hitta två hälsokostbutiker tror jag var det som glade mitt resesällskap mest faktiskt.

På måndagen drog vi vidare med bussen ned till Rivieran och huvudorten Makarska för att uppleva lite bättre sol och bad även om ingen av oss direkt är några som tycker om att hänga på stranden. Här körde vi vårt första Airbnb boende vilket var riktigt nice med hyfsad närhet till det mesta och en balkong med utsikt mot bergen på ena sidan och havet på andra. Kroatien är verkligen kontrasternas land när det kommer till landskapet. Sjukt mycket folk och sjukt mycket svenskar, vilket det i och för sig var överallt i Kroatien, men det var verkligen fullpackat på stränderna. Vi fick här nöjet att uppleva det sämsta i matväg på hela resan vilket INTE var någon trevlig upplevelse där jag varken åt upp maten, drack upp ölen eller mådde speciellt bra efteråt. På tisdagen vandrade vi omkring i en park lite på måfå och dök på en massa människor som var på väg längs med en stig som slingrade sig efter kusten så vi följde som med lite i strömmen. Vi var relativt högt upp då vi fick syn på en strand långt ned vid vattnet varvid vi tänkte att dit kan vi gå ned och bada och svalka oss lite. Sagt och gjort så gick vi ned och blev inte så lite förvånande när vi såg att det var en nudiststrand när vi väl kommit ned. Ingen av oss är väl några exploatörer när det kommer till våra kroppar så vi blev inte så långvariga, men kul var det…

Onsdag hoppade vi på bussen igen och styrde kosan mot Kings Landing, ja eller Dubrovnik som det visst heter i verkligheten. Game of Thrones huvudstaden är verkligen en magiskt vacker plats, speciellt gamla staden. Turistfälla? Javisst. Men det gör inget för upplevelsen är så pass bra, mysig och intressant. Dyrt? Javisst även här. Klart dyraste stället vi besökte i Kroatien men fortfarande billigare än i Sverige så det blev inte så farligt ändå. Körde boendet via booking.com som var riktigt bra. Maten var väl lite sisådär. Vi åt en middag på ett ställe där de körde klassiska kroatiska rätter med en twist, som de själva beskrev det. Om tvisten var att det var väldigt lite mat så gjorde de helt rätt för även om det var gott så var det mer som en förrätt än en efterrätt och vi fick lov att köra en kvällsfika hemma trots att vi åt en relativt sen middag.

Efter Dubrovnik så tog vi katamaranfärjan via Mljet till ön Korcula för ett besök i staden med samma namn och en titt på gamla staden där Marco Polo skall vara född. Ja, precis den Marco Polo. Den upptäcktsresande som det gjorts TV-serier om. Mysig stad, fenomenal utsikt över Adriatiska havet och en riktigt vacker ö. Boendet var väl här hellre än bra, men billigaste vi hade. Bokade via Airbnb och man får väl vad man betalar för. Världens i särklass minsta toalett, extremt lyhört, inte speciellt rent men värdinnan var snäll och söt och då vi lämnade lite städdricks så bjöd hon in oss att besöka sonen i Zagreb som vänner, dvs utan att vi skulle behöva betala. Plus att hon inte trodde mig då jag sa att jag var 40 år utan tyckte att jag såg ut som 30. Rar tant som sagt smiley

Efter Korcula blev det katamaranen till ön Hvar, jetsetön. Här var det en helt annan puls, ett rikt nattliv och en riktigt vacker stad. Medelåldern sjönk betänkligt, mindre med barnfamiljer och en feststämning som inte fanns på de andra ställena möte oss i hamnen. Vi hyrde in oss via Airbnb hos en riktigt trevlig värd som möte upp oss vid färjan trots förseningar, ledsagade oss till lägenheten och gav oss några tips på matställen etc. Klart sämsta sängen på resan då den var stenhård men finaste lägenheten i övrigt, fast det är ju klart, den var ju dyrast med. Lägenheten låg verkligen mitt inne i centrum och angående nattlivet så är det väl lite talande att det låg hörselproppar inne på badrummet när vi kom dit.

Från Hvar styrde vi kosan mot ön Brac och orten Bol för att där besöka den berömda stranden Zlatni Rat. Dessvärre så var vädergudarna inte med oss och då vi lämnade Hvar så regnade, blixtrade och åskade det för fullt. På grund av blåsten så kunde inte färjan åka till Bol då hamnen där inte ansågs säker nog utan vi fick åka till Milna och bussas över halva ön till Bol. Väl i Bol fortsatte skitvädret och även om vi besökte stranden så var den i princip öde på grund av det dåliga vädret. Då

Bol inte är så stort så fanns det inte direkt så mycket att göra i det usla vädret utan tidigt morgonen därpå så försökte vi komma med Katamaranen till Split men dessvärre var den inställd. Fick då bli taxi till Supetar och bilfärjan därifrån över till Split. Vi spenderade hela söndagen i gamla staden strosandes och shoppandes i det halvdåliga vädret men det var en mysig dag ändå med en fantastisk lunch och en relativt trevlig middag.

Då måndagen visade på bra väder lydde vi ett råd från en som arbetade i salongen där A fixade naglarna och åkte till nationalparken Krka utanför Skradin på måndagen. Visst var det fint där men ingen av oss tyckte nog att det var värt att ”slösa” vår sista dag i Kroatien på. Lite besvikna och efter historiens dyraste räksallad att ta med från en restaurang så tog vi ett sista bad på en av sandstränderna i Split innan vi begav oss iväg för att äta middag där vi bokat bord. Varför vi bokat bord? Jo för att vi hade försökt äta en glutenfri pizza dagen innan men då blivit informerade att de var tvungna att fixa degen så långt i förväg så vi inte kunde det förrän dagen efter vilket gjorde att vi bokade hela grejen där kvällen innan.

Tisdagen var inte mycket annat än en bussresa, på en överfull buss, till flygplatsen där vi avnjöt en sista frukost ute på gräsmattan innan vi checkade in och flög till Stockholm. Väl i Stockholm letade vi åt vårt hotell, fick lov att gå och nödköpa lite kläder då det var så kallt och vi endast hade kortarmat etc med oss – var ju shortsväder i Sverige när vi åkte! Vi gick sedan och åt middag på den nya restaurangen Mother, en helt gudomligt god middag även om den var rejält dyr. Åtminstone i jämförelse med Kroatien.

Onsdagen spenderade A på YLAB och jag strosade runt lite i Stockholm innan jag gick och såg en bio för att fördriva tiden lite tills A var klar. Vi lunchade en halvdan lunch innan det blev Arlanda Express ut till flygplatsen och flyget hem till Vilhelmina där pappa hämtade upp oss och körde oss till Hoting där Lotta väntade med middagen klar. Efter maten skjutsade jag hem A och där och då avslutades vår semester tillsammans. Det var vår första som vi gjort tillsammans men förhoppningsvis så är det inte den sista då jag hade det riktigt trevligt och hoppas hon hade det med….