Idag har varit en återhämtningsdag. Kände att det fanns ett behov till det när jag vaknade imorse. Har inte lämnat lägenheten på hela dagen utan har hängt med min kompis Max hela dagen. Vilken Max? Jo du vet han den galne. Alltså galne Max. Ni förstår vem jag menar tror jag. Har sett igenom samtliga fyra filmer under dagen och tänkte att jag skulle betygsätta dem nedan nu när jag har dem färskt i minnet.

Mad Max (1979)
Första filmen är lågbudget och det märks. Men den har definitivt sina stunder och den gjorde Mel Gibson till stjärna. Att filmen haft rekordet som den mest inkomstbringande filmen under hela 80- och 90-talet säger väl sitt till hur populär den är men att säga att det är en suverän film är verkligen att ta i. Gibson är dock perfekt i rollen som Max Rockatansky a.k.a Mad Max och att filmen inspirerat många är inget snack. På något sätt gillar jag filmen även fast den inte är så bra och det kanske är där dess storhet ligger.

Betyg: 2 av 5 avsågade hagelgevär.

Mad Max 2 – The Road Warrior (1981)
En riktig stilbildare till film och helt klart den bästa av de tre gamla filmerna med Gibson i rollen som Mad Max. Det finns så många coola saker i filmen och jakten när de försöker komma undan med tankbilen är något bland det coolast filmade sekvenserna i en 80-talsfilm. Det märks att de 10 dubblade budgeten från den första filmen men trots det så känns delar en aning lågbudget. Trots det är filmen helt underbart bra faktiskt.

Betyg: 4 svaga bränsledunkar av 5 möjliga.

Mad Max 3 – Beyond Thunderdome (1985)
Tredje filmen börjar bra och Tina Turner och hela Thunderdome grejen är faktiskt ett bra tillskott. Men sedan så tappar filmen under mittakten för att hämta sig något i slutet trots att det känns som en liten upprepning från tvåan. Det är en bra film men den är ett steg tillbaka från föregångaren trots en dubblering av budgeten.

Betyg: 3 av 5 visselpipor.

Mad Max 4 – Fury Road (2015)

Det tog 30 långa år att få till en uppföljare men Oh My God vilken uppföljare. Det är en av de absolut bästa actionfilmerna som gjorts under senare år och en fest för ögonen av sällan skådat slag. Gibson har av naturliga skäl blivit utbytt och här är det Tom Hardy som fått axla rollen som galne Max, vilket han gör med bravur. Även om Mel var som klippt och skuren för rollen i yngre dar så saknar man honom inte vilket tyder på att Hardy gör ett bra jobb. Nu är det bara att hoppas att de ryktade uppföljarna kommer inom en snar framtid.

Betyg: 4 starka blodpåsar av 5.

Att Mad Max inspirerat många, från filmer till rollspel till ja, you name it är det ingen tvekan om. Men frågan är om det var så tydligt som i följande video?