Har den senaste tiden kikat igenom de fyra Bond-filmerna med Daniel Craig i huvudrollen och måste säga att jag gillar dem alla. Ja, även Quantum är bra. Faktiskt. Hade lite svårt för Craig i rollen som Bond först, även om han var ett steg i rätt riktning från Brosnan, men efter att ha sett dem nu igen så tycker jag han gör sig bra i rollen. Speciellt i den senaste filmen.

Hamnade häromveckan i diskussion med några kollegor över ett par öl vilken Bond vi tyckte var bäst och jag tror vi tyckte olika allihop. För egen del så är jag svag för Timothy Dalton men han är inte bäst. James Bond kommer alltid att personifieras av Roger Moore och den bästa Bond-filmen är fortfarande hans debut Live and Let Die.

Casino Royal (2006)

Betydligt bättre (och annorlunda) än den gamla versionen från 1967 med Peter Sellers, David Niven m.fl. Det här är en välbehövlig nytolkning av Bond med inte så lite hämtat från de suveräna Bourne-filmerna. Det mesta är bra i Craigs första som den engelske superagenten och ledmotivet av Chris Martin är helt suveränt. Att Mads Mikkelsen är med som skurk är en trevlig Skandinavisk anknytning och parkour jakten i början är riktigt coolt filmad.

Betyg: 4 starka Walter PPK av 7 möjliga.

View trailer: https://youtu.be/xK7PbujRUOk

Quantum of Solace (2008)

Aningens utskälld vid sin ankomst men är i mitt tycke den näst bästa Craig-filmen och en riktig actionpärla från början till slut. Varför så många är så negativa till den förstår jag inte då den innehåller allt man förväntar sig av en Bond-film. Ja, förutom Q då. Visst, skurken är kanske inte den bästa men i övrigt håller det mesta väldigt hög klass.

Betyg: 5 av 7 Aston Martin.

View trailer: https://youtu.be/ZN0WMFbieHY

Skyfall (2012)

En riktigt bra Bond-film men långt ifrån så bra som folk i allmänhet verkar tycka. Att filmen är ett gediget hantverk, visst. Att den har en bra skurk, jodå. Att den har alla element som en Bond-film skall ha, det har den. Den har allt det där och den är bra, bara inte särskilt mycket bättre än de två tidigare. Hellre lite sämre än Quantum. Faktiskt. Tror att många gillar den bara på grund av ledmotivet som är riktigt bra, bara inte så bra. Gillar dock att man återintroducerar Q…

Betyg: 5 svaga Omega klockor av 7.

View trailer: https://youtu.be/03kgTxgfM-k

Spectre (2015)

Den helt klart bästa Bond-filmen med Daniel Craig i huvudrollen. Här kommer allt samman. Intrigerna som byggts upp i de tidigare tre filmerna kulminerar här. Craig är helt briljant i rollen som Bond. Han har verkligen anammat rollen här. Ett ledmotiv som är helt magiskt bra. En huvudskurk som är skrämmande, en sidekick till skurken som nästan håller Oddjob eller Jaws klass, en Q som är i sitt esse och en vacker Bond-brud. Vad mer kan man begära? Ja, en snygg Aston Martin då. Check.

Betyg: 6 dubbelnollor av 7.

View trailer: https://youtu.be/7GqClqvlObY