Det har pågått länge nu. Blivit mer av en livsstil. När jag började så fanns det en tydlig anledning. Ett mål. Jag hade på grund av en inaktiv fritid och ett stillasittande jobb i kombination med inte allt för bra matvanor lagt på mig en hel del extra kilon genom åren och när jag en dag skulle handla kläder och var tvungen att gå upp på en storlek jag tidigare aldrig köpt så kände jag att måttet var rågat. Det var dags att göra något åt problemet. Lägga om kost och börja röra på mig. Efter mycket googlande på olika dieter så föll valet på LCHF och sagt och gjort så rivstartades det följande måndag i kombination med en detox. Detta var sommaren 2014 och jag har mer eller mindre undvikit kolhydrater och ätit fett sedan dess. Dieten i kombination med lite mer träning av allehanda slag gjorde susen och jag har idag tappat ca 14 kilo sedan starten. Jag har varit lägre i vikt än där jag är idag under denna tid men jag trivs nog bättre här. Jag lägger inte så mycket tankevikt vid kosten idag utan den är en sådan naturlig del av mitt leverne att den bara är. Är nog mest andra som tycker att det är jobbigt och ser problem med att ”inte kunna bjuda mig på något” när man hälsar på. Men allt har sin tid och allt har ett slut och för mig och LCHF känner jag att vi nu har kommit till vägs ände. För denna gången i alla fall. Det har blivit dags att börja äta mer normalt igen. Nyttigt givetvis, men mer normalt. Inte utesluta kolhydrater längre och inte äta så mycket fett. Detta menas ju inte att jag kommer gå helt bananas och börja äta godis och skräpmat igen. Nä, jag kommer även i fortsättningen att hålla god koll på vad jag äter och jag kommer definitivt att hoppa över allt vad godis, läsk och socker heter. Men jag kommer att börja äta spannmål igen, äta bröd och äta kolhydrater i form av potatis och pasta. Tanken nu är att försöka äta enligt Livsmedelsverkets råd och rön. Det vill säga äta enligt tallriksmodellen. Att äta grönare, lagom mycket och att röra på mig. Kommer också att försöka inkorporera tankarna från boken (och bloggen) Food Pharmacy som jag blev tipsad av från en vän. Eller tipsad och tipsad, hon ville läsa den så jag köpte den i julklapp till henne och passade på att köpa ett ex själv med. Håller nu som bäst på att läsa den och se vad jag kan använda.

Detta kommer bli en omställning som heter duga för undertecknad. Att efter två och ett halvt år ändra sina matvanor. Att sluta äta så mycket bacon och ägg. Att inte använda grädde och creme fraiche i samma utsträckning. Att minska ned all konsumtion av kött. Ja, det kommer vara en omställning som kräver disciplin. Men detta är ju ”a time for action” så det är bara att köra på nu och detta är det första av de numera 11 projekten, målen, som skall uppnås, eller åtminstone startas, under 2017.

So here we go…