Här i veckan så presenterades årets Oscarsnomineringar och när jag kikade igenom vilka filmer som blivit nominerade till Bästa Film så insåg jag lite illkvickt att jag faktiskt inte sett en enda en av dessa. Lite ovanligt för att vara mig men faktum är att jag inte riktigt har tid att se lika mycket film nu för tiden som jag brukar samt att TV-serierna har tagit överhand lite. Det är lättsammare att undvara 40 minuter för ett avsnitt i en serie än 90 – 180 minuter på en film. Plus att TV-serierna i mångt och mycket blivit om inte direkt bättre men så välproducerade och bra att de kan konkurrera. Hursomhelst, för att råda bot på att jag inte sett någon av dessa filmer som nu skall vara det bästa som producerats borta i Hollywood under 2016 så har jag nu sett 2 av de 9 nominerade och här kommer mitt betyg på dessa;

Arrival
Denis Villeneuves tokhyllade film med Jeremy Renner, Amy Adams och Forest Whitaker var på tok för seg för min smak. Filmens grundpremiss med utomjordingar som landar runt om på jorden och hur vi människor försöker kommunicera med dem var intressant. Fotot var snyggt och skådespeleriet var överlag riktigt bra men tempot var på tok för segt och filmens klimax var verkligen inte bra. Gillade verkligen inte det grepp som de tog och det känns som att Denis, manusförfattarna eller författaren av den bok som filmen bygger på, kikat lite för mycket på Christopher Nolans Interstellar eller Inception. Båda hyfsade filmer överlag men där jag inte heller gillade upplösningen. Jag hade nog alldeles på tok för höga förväntningar på denna film efter alla lovord och visst är det en bra film, bara inte så fantastisk i mitt tycke som alla kritiker verkar anse. Ett stabilt hantverk som är värt att se men jag hoppas då innerligt att denna inte vinner en Oscar för bästa film. Någon av de åtta andra måste vara bättre…

Betyg: 3 av 5, no more, no less…

Hell or High Water
Ben Foster och Chris Pine är båda riktigt bra som de två bröderna som börjar råna banker för att rädda familjeranchen. Filmen har en verklighetsförankring och ett foto som gör att man sugs in i handlingen samtidigt som skådespeleriet är fantastiskt från kanske främst Jeff Bridges som den jagande Texas Rangern. Tempot är inte heller superhögt här och det är sällan så där riktigt spännande men det är drama av hög kvalitet utan att behöva hänge sig åt några mystiska slutknorrar som bara irriterar, förbryllar och förstör. Här är det rakt på sak, enkelt och helt briljant utfört. Men så där superduperfantastiskt som alla skrivit att den är vill jag inte riktigt hålla med om. Den är bra, inget snack om den saken, men inte briljant. Rekommenderar verkligen att se den men hoppas även här att någon av de andra sju måste vara bättre…

Betyg: 3,5 av 5