I veckan som varit så har jag då, som jag nämnde i förra inlägget, sett Moonlight. En onekligen bra film men jag tyckte kanske inte att den levde upp till hypen. Många tippar denna (eller La La Land) som vinnare när galan går av stapeln imorgon natt men jag måste nog säga att jag inte tycker den är förtjänar att ta hem guldgubben. Den börjar bra men någonstans en bit in så tappar den och blir bara en vanlig drama film som, trots många fina scener, inte riktigt leverera tycker jag. Vi får följa en ung svart grabbs uppväxt i Miami genom tre olika perioder i hans liv. Hoppen som görs tidsmässigt i de tre episoderna som filmen består av tycker jag faktiskt förstör mer än de tillför. Blir lite för många lösa trådar i varje del som endast flyktigt beskrivs i nästkommande del. Hoppet och förändringen mellan första och andra delen kan jag till viss del köpa, fastän det ändras alldeles för mycket som knappt förklaras, men förändringen mellan andra och tredje akten hade jag svårt för. Alldeles för markant förändring av huvudrollspersonen samtidigt som personligheten definitivt inte passar in längre. Blir inte trovärdigt helt enkelt. Fina skådespelarinsatser överlag och ett helt okej tempo skapar en sevärd film som rekommenderas men mer än så är det inte.

Betyg: 3 av 5

När jag ändå var igång så passade jag på att se nästa nominerade film som lystrar till namnet Lion. I filmen, som baseras på en verklig historia, får vi följa en ung indisk pojke som kommer bort från sin familj och tvingas överleva på gatan själv innan han blir bortadopterad till Australien. Filmen har två tydliga uppdelningar, en när huvudrollspersonen är en ung pojke och en annan ca 20 år senare när han hemsöks av de som hänt honom tidigare. Även här har jag problem med tidshoppet som jag känner blir alldeles för långt. Visst, det knyts ihop hyfsat effektivt men jag tycker ändå att det både kommer alldeles för abrupt samtidigt som jag får problem att känna den där anknytningen till den australiensiska familjen. Faktum är att förutom det så tycker jag faktiskt att den andra akten när huvudpersonen är vuxen är den bättre delen av filmen. Den första är lite för långsam och tar alldeles för mycket tid på sig i sitt berättande. Filmen som helhet är bra, inget snack om saken, men den är inte någon som bör vinna bästa film imorgon natt. Inte ens i närheten.

Betyg: 3 av 5