Förra veckan var jag och svågern, som det så fint heter, och såg den senaste tokhyllade installationen av filmatiseringarna av Wolverine, eller Järven som han hette i de svenska serietidningarna då jag började läsa om honom. Filmen som kort och gott är betitlad Logan (ja, jag undviker medvetet den totalt onödiga och helidiotiska svenska titeln; Logan – The Wolverine) är löst baserad på serietidningen Old Man Logan som jag dessvärre inte läst. Eller kanske turligt nog eftersom de tvingats göra en rad ändringar som jag nog ändå skulle stört mig på. Så, hur var den då? Mästerverk? Nja. Bra? Definitivt! Det var en riktigt bra film som jag personligen kanske tyckte var lite för långdragen. Gillar heller inte riktigt konceptet med en Wolverine som går att såra och inte är den där ursinniga dödsmaskinen som han brukar vara. I övrigt så var den riktigt, riktigt bra med en briljerande Jackman i sin bästa prestation som karaktären och en suveränt bra Patrick Stewart som Professor X.

Precis som för så många andra så gillar jag karaktären Wolverine väldigt mycket. Skulle jag behöva rangordna seriefigurer så kommer han definitivt på topp 10. Eller till och med på topp 5. Han är där uppe tillsammans med Punisher, Spider-Man, Batman och Conan. Eller han var det i alla fall. Har ju inte läst en serietidning på säkert 20 år. Bläddrat, visst. Läst, nej. Tycker även att Hugh Jackman varit perfekt i rollen. Enda lilla, lilla klagomålet är nog att han är lite, lite för lång mot serieförlagan. Annars så har han axlat rollen med bravur sedan 2000-talets början. Magnifikt skulle jag nog även vilja säga. Enda tråkiga är nog att Logan ryktas vara hans sista insats som Järven, men om jag skall vara ärlig så tror jag inte riktigt på det. Jag tror han kommer spela rollen igen. Kom ihåg vars du läste det först.

Hur står sig filmen då mot de andra Wolverine eller X-Men filmerna? Om vi tar Solo äventyren först så är den ju hästlängder bättre än besvikelsen X-Men Origins Wolverine men ungefär i samma klass som föregångaren The Wolverine. Jag gillar ju första X-Men filmen väldigt mycket och måste säga att den var i samma klass. Sedan så tillhör jag ju dem som INTE gillade X2: X-Men United så där hypermycket som alla andra verkar göra så den var definitivt bättre än den. Vad gäller skräpet X-Men – The Last Stand så är det inte ens värt att kommentera om den är bättre då den bara är det. Den håller jämn klass med X-Men First Class, där Wolverine bara har en liten kort cameo, och är nog snäppet sämre än den bästa av X-Men filmerna så här långt; Days of Future Past. Senaste filmen, X-Men Apocalypse, var väl sådär så den är ju definitivt bättre än den.

Sedan så har vi ju den udda fågeln. Ni vet den där ”lågbudgetfilmen” som blev en smash-hit ifjol. Den helt osannolika och precis lika bra filmen där Ryan Reynolds är precis sådär perfekt i huvudrollen som…ja, som Jackman är som Wolverine. Den jag pratar om är givetvis Deadpool. Har ni inte sett den så skynda, skynda. Den är en fundamentalt annorlunda film mot Logan och i grunden så är den nog bättre.

Så vad blir betyget för Logan då? Well, jag gillar som sagt Jackman och Stewart men även nykomlingen som spelar X-23 gillar jag. Jag gillade miljöerna, produktionsdesignen och själva premissen för historien. Gillade mindre Järvens åldrande, hans sätt att inte självläka på samma sätt som tidigare och jag tycker att berättandet hade mått bra av att korta filmen 15-20 minuter. På det stora hela rekommenderar jag att se den och ger den 3 cigarrer av 5 möjliga.