Så det är ju tur att jag inte är död då. Menar så jag kan berätta denna historia. Eller tur och tur. Vet inte riktigt hur tur det är för det är då inte mycket till historia. Hursomhelst så hängde jag i Danmark i veckan och då främst i Herning. Har varit där en del genom åren nu och förutom att det är en trevlig liten stad så har de en hel del braiga matställen att besöka. Vilket jag gjorde. Besökte matställena alltså. Men det är inte därför jag är här, för att referera Robert Gustafsson i Glenn Killing i Manegen. Nä, utan en av kvällarna när vi alla delat på oss för att gå till våra hotellrum efter middagen så tog jag och drog iväg på en sen bio istället för att häcka på rummet. Valet stod mellan Wonder Woman, Alien: Covenant, Guardians of the Galaxy 2 och den nya Pirates of the Caribbean-filmen. Som ni förstår av titeln på detta inlägg så blev det Pirates filmen som blev föremål för mitt intresse. Så hur var den? Om vi säger så här. Den var betydligt bättre än del 3 och del 4 i serien, men det säger ju inte så mycket då jag på sin höjd tycker att de är okej. Eller de är väl kanske lite bättre än OK men inte mer. Den är definitivt sämre än den första filmen och ungefär jämbördig med den andra filmen. Skulle jag betygsätta dem mellan 1-5 så skulle jag väl göra det enligt följande;

Del 1: Curse of the Black Pearl – 4
Del 2: Dead Man’s Chest – 3
Del 3: At World’s End – 2
Del 4: On Stranger Tides – 2,5
Del 5: Dead Men Tell No Tales – 3

Det de gjort bra i den femte installationen är att Jack Sparrow INTE är huvudfiguren i historien. Det är misstaget de gjorde med den fjärde delen i mitt tycke. I de tre första filmerna så är det ju de facto Will Turner och Elizabeth Swann som det egentligen handlar om och Jack är mest en rejält framstående bifigur och som det passar han lysande. I den fjärde filmen gjorde de han till huvudprotagonisten vilket gjorde att det blev lite för mycket Jack Sparrow av det hela vilket gjorde filmen sämre. Den tredje filmen i serien var dålig mest bara för att den…ja, var dålig. Tråkig. Även om den har sina stunder och en alldeles lysande Barbossa. Lysande! Det är den mest underskattade karaktären skulle jag säga och jag kan tycka att han minst är lika bra, om inte bättre, än Jack. När vi nu kommit till den femte delen så har de fördelaktigt flyttat huvudpersonen till Will och Elizabeth’s son och åter gjort Jack till en, om än väldigt framstående, bifigur. Det som dock INTE fungerar tycker jag är hur de valt att gestalta Jack denna gång. I de första filmerna så levde han förvisso på turen och att händelserna spelade han i händerna men samtidigt så fanns det en skicklighet i hans hantverk som pirat som kom fram emellanåt i actionsekvenserna. Här har de istället valt att porträttera han som ett fyllo med otur och när actionsekvenserna drar igång så framstår han som en pajas som mestadels kommer undan på grund av lyckliga omständigheter och det är inte omständigheter han fixar själv som i de första filmerna utan det är ren och skär flax. DET gillade jag inte med filmen. I övrigt var det väl en underhållande film för stunden som jag kan rekommendera för den som gillar piratäventyr.

Något som framstår som ett rent mysterium för mig är beslutet att döpa om filmen här i Sverige (och andra delar av Europa för den delen). Vem kom på den helt absurda idén att ändra namnet från Dead Men Tell No Tales till Salazar’s Revenge? Jag kan ju ändå köpa, om än tycka det onödigt, att de översatte namnet på de fyra första filmerna till Svarta Pärlans Förbannelse, Död Mans Kista, Vid Världens Ände och I Främmande Farvatten här i Sverige, även om det blev svengelska titlar då de fortfarande heter Pirates of the Caribbean och inte ”Karibiens Pirater”. Men varför, VARFÖR!, ändrar man ett engelskt namn mot ett annat? Finns liksom ingen logik över det hela alls. Plus att det nya namnet också är så mycket sämre. Vad var det för fel på Dead Men Tell No Tales? Varför inte översätta det till ”Döda Män Berättar Inga Historier” om man nu prompt skulle byta namn? Jaja, så är det med den saken. Hur som helst så använder jag originalnamnet då jag tycker det är så mycket bättre.