Det har nu blivit den tiden på året igen. Oscarstider. Galan, som firar 90 års jubileum i år, går ju av stapeln den 4 mars och för någon månad sedan så kungjordes alla de nominerade i alla kategorier. Precis som i fjol så är planen att kika igenom alla de som tävlar om det mest prestigefyllda priset; Bästa Film och ge mitt utlåtande vad jag tycker om dem. Detta är tänkt att ske i 3 inlägg där 3 av filmerna presenteras i vardera inlägg allt eftersom jag sett på dem. Passande då det är 9 filmer totalt, eller hur? Hur som helst så skall det bli intressant att se om juryn tycker som jag, något de INTE gjorde ifjol. Min favorit var, och är, helt klart Hidden Figures från ifjol medan juryn istället tyckte Moonlight, en film som hamnade på plats delad 7/8-plats enligt mig. Well, är ju sällan det blir som man själv tycker. Frågan är då om vi tycker mer lika i år? Återstår att se. Tills vi vet så kör vi med inlägg numbero ono:

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Första filmen jag såg av de nominerade var den här kritikerfavoriten. Hade innan läst relativt mycket om hur fantastiskt bra både Frances McDormand (nominerade till bästa skådespelerska) och Woody Harrelson (nominerad för bästa manliga biroll) skulle vara i filmen, men i mina ögon så blev de båda överträffade av Sam Rockwells rollprestation (även han nominerad till bästa manliga biroll). Fenomenalt bra var han och han är definitivt min favorit i nuläget till priset. Filmen som sådan var även den riktigt bra. Den fängslade mig under hela speltiden och tiden liksom flög bara fram så vips så var den slut, vilket är ett gott betyg. Det är inte den bästa film jag sett, långt därifrån, men den var rolig, gripande och väldigt, väldigt välspelad och välregisserad. Jag rekommenderar den varmt!

Betyg: 4 av 5

Darkest Hour
Allt snack omkring filmen kretsar kring Gary Oldmans genomfenomenala tolkning (vilket gjort honom nominerad till bästa skådespelare) av Storbritanniens starke man under 2:a Världskriget; Winston Churchill. Prestationen var verkligen genomgenial och visar med otvetydig uppenbarelse på hur bra skådespelare Oldman verkligen är bara han får ge sig i kast med rätt material. Marvelous, som engelsmännen skulle sagt. Marvelous. Filmen som sådan var ett okej hantverk, varken mer eller mindre, som lyfter över medlet tack vare Oldmans prestation. Om inte för någon annan orsak så bör den ses för just detta. Oldman alltså. Filmen rekommenderas även i övrigt.

Betyg: 3.5 av 5

Dunkirk

Christopher Nolans hyllade 2:a Världskrigsfilm som skildrar Operation Dynamo, något som även finns med i handlingen i Darkest Hour, då civila båtar evakuerade 300 000+ soldater från Dunkirks stränder och därmed räddade dem från att bli tillintetgjorda av den tyska armén. Vad det är med denna film som fått alla att hylla den så mycket har jag väldigt svårt att förstå. VÄLDIGT! Visst, den är inte direkt usel men den är då långt ifrån något mästerverk. Kom på mig själv under flertalet gånger under speltiden med att titta hur långt det var kvar av den, vilket aldrig är något bra betyg. Nä, det här var inget för mig. Jag har faktiskt genuint lite svårt för Nolans filmer. Hans bäst är by far den superba Batman Begins men i övrigt så får hans filmer på sin höjd godkänt för egen del. Visst, Memento var unik och relativt bra men annars så är allt från de andra Batman-filmerna till Interstellar, Inception och The Prestige knappt godkända i min bok. Knappt! Detsamma med Dunkirk, inte direkt dålig men långt ifrån riktigt bra. Se den om du vill försöka fatta vad alla lovordar, annars så kan du hoppa den och sa andra, bättre, 2:a Världskrigsfilmer istället.

Betyg: 2 av 5

Ställningen just nu är med andra ord:

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Betyg 4
2. Darkest Hour – Betyg 3.5
3. Dunkirk – Betyg 2
– The Shape of Water
– Phantom Thread
– The Post
– Lady Bird
– Get Out
– Call Me By Your Name