Veckan har haft en våt filt av förkylning över sig vilket i kombination med en anings stress på jobbet att få klart en del saker gjort att sömnen inte riktigt velat infinna sig på nätterna. Det här med sömnproblemet börjar verkligen bli ett litet problem och jag bör nog verkligen ta tag i det. Men den dagen, den sorgen. Just nu har sömnlösheten gjort att jag kunna spendera timmarna med att se igenom ytterligare tre av de nominerade filmerna till en Oscar för Bästa Film så utan mer omständligt babbel så kommer här andra inlägget i denna serie om tre:

Call Me By Your Name
Nä, detta var/är VERKLIGEN inte min kopp av thé. Inte ens i närheten. Vilket pretentiöst jäkla skräp! Långtråkig, ointressant och bara allt för förutsägbar med sitt homotema och sin ungdomsförälskelse. Varför denna är sådan kritikerfavorit förstår jag inte. Den är inte snyggt filmad, den bryter inga nya barriärer inom film och den är inte speciellt spännande eller intressant. Helt oförståeligt för mig med andra ord. Visst, den har fint skådespeleri men inte i närheten så bra att det höjer filmen det minsta såsom skådespelarprestationerna i Three Billboards. Nä, skulle vilja säga att skådisinsatserna mer motverkar att den sänks totalt. Hur denna kunnat bli nominerad till bästa film är heeelt obegripligt i min värld. Helt. Obegripligt. Så var det med det..

Betyg: 1 av 5

Lady Bird
En bra film med fint skådespeleri om att växa upp och utforska vad man egentligen vill göra med sitt liv när gymnasiet tar slut och universitetet hägrar. Kom på mig själv med att gilla filmen utan att egentligen tycka att den var superbra. Den har ett sätt att engagera utan att man egentligen håller med hur någon av karaktärerna agerar. Dramaturgin är väl egentligen densamma som i många tonårsfilmer men här fokuseras mer på relationen till mamman och man har dramatiserat händelserna på skolan betydligt mer utan att använda sig av de vanliga klichéerna som brukar finnas i ungdomsfilmer. I grunden en bra film som är värd att se även om den inte är någon vinnare av Bästa Film i min bok.

Betyg: 3 av 5

Get Out

Det här är en film som jag läst relativt mycket om tidigare och som alltid hyllats för hur den mästerligt har kombinerat familjedrama, thriller-element och en del skräck. Förväntningarna har med andra ord varit rejält uppskruvade och när jag nu väl kom mig för att se den så blir betyget bra. Inte mästerlig, inte suverän, men inte heller dålig. Nä, jag gillade det jag såg även om filmen i sig inte var det mästerverk som kritikerbetygen har velat göra gällande. Filmen har en genuint obehaglig stämning och skådespeleriet är överlag väldigt trovärdigt och bra. Dock så lider den av ett litet problem vilket är att den är aningens förutsägbar. Den överraskade inte direkt. Inga tvära kast i historien utan den håller sig till det den påbörjar. Befriande på ett sätt men man skulle ändå velat ha någon liten tvist. Den bästa av de 3 filmerna i denna omgång och rekommenderas om du söker efter en film en kväll.

Betyg: 3 av 5


Ställningen just nu är:

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Betyg 4
2. Darkest Hour – Betyg 3.5
3. Get Out – Betyg 3
4. Lady Bird – Betyg 3
5. Dunkirk – Betyg 2
6. Call Me By Your Name – Betyg 1
– The Shape of Water
– Phantom Thread
– The Post