Vet inte ifall ni kommit i kontakt med Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person:

We want to celebrate the personal nature of cinema and fill your timeline with the films that define you. Pick 4 films and then tag 4 friends to do the same!

Det här innebär inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas. Det här skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till spel, TV, musik, ja praktiskt taget allt som går att lista som kan beskriva vem man är. Nu vill ju inte jag vara sämre, även om jag hoppar Twitter och att tagga fyra vänner, och tänkte att jag i fyra inlägg skall lista de 4 som definierat mig när det kommer till film, TV, spel och musik. Kanske inte så mycket de som definierar mig nu, utan de som definierat mig under min uppväxt (får se om jag kanske beskriver de som definierar mig nu en annan gång). Först ut är;

#FilmStruck4 – Fyra filmer som definierat mig som person

1) Star Wars – Episode IV: A New Hope (1977)
Att ANH finns med på listan kommer nog inte som någon överraskning för den som känner mig eller som läst denna blogg. Har vid mer än ett tillfälle berättat om sommaren när jag och min syster var dagbarn hos min moster och hur jag hittade detta mästerverk på VHS. Såg den mer än 1 ggn dagligen i genomsnitt efter att jag upptäckte den och finns nog väldigt få filmer som påverkat mig så mycket som denna. Har verkligen definierat vem jag är och vad jag är intresserad av än idag. Som en liten anekdot kan jag nämna att min favorit har alltid varit Luke. Är fortfarande det. Identifierar mig betydligt mer med honom än jag gör med Han Solo även om jag tycker även han är en väldigt cool karaktär. Liksom Vader. Men för mig är det Luke som gäller!

2) Aliens (1986)
James Camerons fantastiska uppföljare i Alien-franchisen är något av det bästa som gjorts i filmväg och en film som jag sett så många gånger att jag mer eller mindre kan den utantill. Såg den dagligen (!), mer eller mindre, under flera års tid och även om mina vänner tyckte den var OK så blev de nog lite väl less på att jag såg, och ville se, den hela tiden. Kan inte förstå varför? Oavsett så har filmen format mig som person och i mångt och mycket definierat mig som person. Anekdoten här är att jag gillar den förlängda Director’s Cut versionen bäst och att det är Hicks som är mannen hela dagen.

3) Strul (1988)
Svensk film brukar inte vara någon favorit med denna fantastiska lilla pärla med Björn Skifs är något som verkligen går hem hos mig och gjorde även så när den släpptes. Minns väl hur den gick nästan dagligen på TV:n efter skolan hemma hos min numera bortgångne kusin. Så mycket som vi skrattat, härmat, apat efter och njutit av strul under våra tidiga tonår är det svårt att förstå om man inte var där men att säga att den på ett eller annat sätt definierat mig som person är verkligen ingen överdrift. Någon riktig anekdot har jag nog inte här men minns att jag i all komik fascinerades av det religiösa sekt-/ordentemat som finns med i bakgrunden.

4) Willow (1988)
Fantastisk film som på allvar, tillsammans med det klassiska rollspelet Drakar & Demoner, triggade igång mitt intresse för fantasy. Gjorde så att jag uteslutande under en 20-årsperiod inte läste några andra skönlitterära verk än fantasy-böcker. Kan vara den film som jag sett tredje näst mest gånger efter Aliens och Star Wars: ANH. Finns verkligen inte mycket som jag inte gillar med Willow och att jag döpt den längst löpande bloggserien i denna blogg till ”Crossroads” där upphovet faktiskt främst kommer från denna film talar nog för sig själv. Den här filmen är verkligen jag. Eller jag är verkligen som den här filmen. Anekdoten här blir väl att även om filmerna om Conan med Arnold, och då främst Conan the Destroyer, var såna favoriter under min ungdom att jag fick smeknamnet ”Conan” av vissa personer så har det alltid varit Madmartigan som varit favvo fantasy-karaktären på film. En coolare och bättre Val Kilmer får man leta efter. My kind of guy!

Där har ni dem. Två Sci-Fi filmer, där den ena är en rymdsaga och den andra en actionskräckis, en svensk komedi, av tvivelaktig kvalitet, och en fantasy-film som väl egentligen fått en större kultstatus än den förtjänar genom åren. DET är filmerna som definierat mig som person. De har berört. De har underhållit. De har påverkat. De har varit tillflykt. De har stöttat och de har framförallt format mig till den jag är idag. På gott och ont. Förhoppningsvis mer gott. Tror jag i alla fall…

Kommande:
#SeriesStruck4 – Fyra TV-serier/-program som gjort mig till den jag är
#GameStruck4 – Fyra spelen som format mig till…ja, mig
#MusicStruck4 – Fyra musikaliska under som skapat mig