Det nalkas val här i Svea Rike för att bestämma vem eller vilka som skall styra skutan Sverige de kommande 4 åren. Den 9 september så gäller det att infinna sig i vallokalen och avlägga sin röst på det parti vars politik man tycker matchar bäst med sina egna tankar och åsikter. Det är ingen lätt uppgift att sätta sig in i vilket part man sympatiserar mest med, speciellt eftersom intresset för politik kanske inte är så där super stort. Visst, man hänger väl med hyfsat i de stora frågorna men att säga vars alla de olika partierna står i allehanda frågor är ju en grannlaga uppgift. För att hjälpa till på traven som finns det ett antal ”Valkompasser” på nätet där man genom att svara vad man tycker i en rad frågor kan få hjälp med att se vilket partis åsikter man matchar bäst med. Jag har väl ett hyfsat hum om hur jag tycker och tänker i mångt och mycket men för att få lite bättre svar så gjorde jag 5 olika valkompasser. Tänkte att det borde ge ett hyfsat svar på om jag lutar till vänster, till höger eller ifall jag håller mig till mittenfåran. Visst, några av testen var ”samma” i stort men om de pekar mot liknande åsikter så bekräftar det ju mer min ståndpunkt i olika frågor istället för att inte visa på något alls. De jag genomförde var Expressens (framtagen med TT och Stockholms Universitet, Aftonbladets (framtagen med Göteborgs Universitet) SVT Nyheters, SR:s (egentligen samma som Expressens fast 25 istället för 31 frågor) och TT:s (också samma som Expressens men 30 frågor).

Så vad blev resultatet då?

Som ni nog förstått av titeln på det här inlägget så blev resultatet definitivt att jag lutar betydligt mer mot vänsterpolitik än mot högerpolitik, något jag förvisso redan visste. Samtliga 5 undersökningar hade partierna till vänster som de jag matchar bäst med, oavkortat. Fyra av fem undersökningar gav att jag matchade bäst med Sossarna medan en undersökning gav att jag matchade bäst med Miljöpartiet tätt följt av Vänsterpartiet och Sossarna på en tredje plats. Intressantast är att Centern, KD och Moderaterna är de jag matchar sämst med, inte SD som jag själv trodde. Finns dock så många andra aspekter gällande SD som jag inte gillar att de ändå står i en klass för sig själv bara så där rent allmänt. Kommer aldrig, och då menar jag verkligen ALDRIG, kunna förlika mig med någon som inte förespråkar mångfald och värderar olikheter i samhället. Vilket SD inte gör i mina ögon. Inte någonsin. Hur det än är med det så är det nog inte så stort snack om vilket parti jag borde rösta på. Vilket som matchar mina åsikter bäst. Det är INTE blått till färgen i alla fall, så mycket kan vi säga. Nu återstår bara att se ifall jag skall låta resultaten från detta vara vägledande och ge Löfven fyra nya år att styra Sverige? Vem vet, om inte jag själv? Hur som helst, den 9 sept får vi se. Vad skall du rösta på?