Minns inte riktigt ifall jag skrivit tidigare om The Equalizer, den första filmen med Denzel som den fd CIA-agenten på jakt efter människor som gör orätter mot andra. Hur det än är med den saken så gillar jag den filmen för det den är. En enkel actionfilm med en som alltid lika bra Denzel Washington i huvudrollen. Filmen tar väl inte med något nytt till bordet men då bordet i sig redan är så här väldukat så kan man inte annat än att gilla den. Inget mästerverk men ett habilt hantverk som verkligen underhåller för stunden. Där har ni den första filmen i ett nötskal.

Ikväll så var jag på bio här i Götet med en vän och såg uppföljaren som fått det fantasifulla namnet The Equalizer 2. Man förundras över uppfinningsrikedomen på filmnamn ibland. Denzel är tillbaka i rollen som McCall, ex-agenten som är en mördarmaskin personifierad och som står på de svagas sida. Han fixar och donar och utdelar straff för allehanda oförrätter som begås samtidigt som han gör sitt bästa för att uppfostra och lära en ung granne att ta ansvar. Det här är en actionfilm som faktiskt tar sig tid att utforska relationerna mellan karaktärerna och som även ifall den inte revolutionerar berättelsemässigt så visar den ett djup som dessa actionfilmer ofta saknar. Denzel höjer filmen några snäpp med sin frånvaro och även om den har en svagare skurk än första filmen så gillar jag även denna. En riktigt bra actionfilm som jag hoppas leder till en tredje film. Så bra tycker jag faktiskt att den var. Inte superbra, men bra.