2018 inleddes året med att bloggen fick namnet ”What Does Your Heart Tell You?” för att jag kontinuerligt skulle fråga mig själv just precis det under fjolåret och inför 2019 så är det samma premiss som gäller. Har döpt om bloggen till ”It’s Not the Destination so Much as the Journey” för att påminna mig själv om att målet inte är allt utan att det faktiskt är resan dit som gör livet intressant. Visst, man skall ha mål men då jag känner mig själv, nåja, och vet att jag har en tendens att fokusera allt för mycket på målet och glömma att uppleva vägen dit så behövs namnet för att knacka mig själv på axeln och säga; ta det lugnt och njut. Gäller att fylla resan med allt möjligt sådant som jag tycker är kul och som ger mig något tillbaka. Fylla livet med roliga saker helt enkelt! Som jag skrev i årets första inlägg så är det lättare sagt än gjort. Faktiskt. Är väldigt enkelt att endera, enligt ovan, bara fokusera på slutdestinationen och glömma allt som görs för att nå dit eller att bara glida med i olika händelser som man egentligen inte vill göra. Som inte ger en något. Som inte är värdeskapande. Gäller att aktivt ta kontroll över skeendena och se till att det är roliga, intressanta, spännande och lite knasiga saker som upplevs. Inte ta kontroll på kontrollfreaks vis. Nä, saker måste få kunna ske spontant och otvunget för att bibehålla spänning och känslan av det oväntade men för att undvika sånt som är oönskat och som inte betyder något så behövs en liten gnutta styrning. Lite kontroll. Genom denna lilla kontroll så säkerställs att resan blir så bra som möjlig. Att den räknas lika mycket, om inte mer, som slutmålet. D E T är det som jag behöver påminnas om under året…

Så, men det var väl inte nyårslöftet?

Nja, det var det inte. Fast ändå var det väl det på sätt och vis. Betyder ju att jag skall se till att fylla resan som är livet med intressanta och spännande saker. Men mer då? Vad är årets nyårslöfte? Jo, det har jag ju redan nämnt i årets första inlägg; nämligen att för att saker och ting skall bli just så som man önskar eller att skeenden skall utspela sig så som man tänkt sig så behöver man ibland ta lite chanser här i livet. Våga ta steget ut i ovissheten och hoppas på det bästa. Givetvis så kan man kratta manegen så gott det går men för vissa saker så gäller det till syvende och sist att förlita sig på turen. Eller turen och turen, gäller att förlita sig på någon, några eller något som står utanför ens egna förmåga att styra. Gäller att ta det där steget utför klippkanten och hoppas att någon finns där och tar emot en. Är ju det som skapar spänning, för tusan. Även ifall fjolårets löfte om att ”leva i nuet” mestadels uppfylldes så togs det på tok för lite chanser. Lite för mycket av den säkra vägen följdes, vilket nog behövdes. Behövde stabiliteten och behövde känna att jag hittade tillbaka till mig själv men för att vara helt ärlig så hade det inte gjort något ifall det tagits lite mer chanser. Men det är ju nu vad som skall prägla 2019. Nyårslöftet inför 2019 är att våga ta mer chanser. Blottlägga mig själv mer. Våga göra det oväntade. Det osäkra. Göra de där sakerna som jag vill göra och som jag själv inte kan kontrollera slutprodukten av. Våga förlita mig på andra. För helt ärligt, vad är det värsta som kan hända? Jo, att det inte blir som man tänkt. Att den eller de andra som är inblandade inte vill som jag vill eller gör som jag gör. Men det är väl inte hela världen? Vad än utfallet blir så är det ju bara att ta nya tag i sådana fall. Finns ju inga misslyckanden, endast resultat som endera blir som man vill eller som inte blir som man vill och då får man rycka på axlarna och gå vidare. Inte värre med det. Så 2019 kommer bli året då jag tar mer chanser och kliver bort från den trygga och upptrampade vägen. Time to take a chance!

Sammankopplingen mellan att fylla resan som är livet med spännande och värdeskapande saker går, som jag ser det, hand i hand med att våga ta chanser här i livet. Därav matchningen. Så för att sammanfatta årets målsättning och tillika nyårslöfte så blir det med andra ord; ta chanser och fokusera på resan mot de olika målen som vill uppnås.