Jaha, så gick då Oscarsgalan 2019 av stapeln under natten som var och även om jag inte satt uppe hela natten och kikade såsom jag brukade göra ”back-in-the-day” så såg jag till att uppdatera mig själv på resultatet så snart jag vaknade imorse. Detta både för att se hur det gick i Bästa Film kategorin och hur väl vinnaren överensstämde med den film som jag tyckte var bäst av de nominerade. Ni som på något vis lyckats med konststycket att förtränga, eller som för första gången kikar in här, så var ju min favorit till statyetten A Star is Born. Så var det då den som kammade hem priset? Well, tyvärr inte men faktum är att det inte gör så där superdupermycket i min bok då det var min Nr 2 som fick priset istället; Green Book. Extremt välförtjänt om nu frågar mig även om jag håller min etta som strået vassare. Känner mig trots allt nöjd med resultatet. Mycket nöjd till och med.

Så hur gick det då i de andra kategorierna? Tänkte väl inte ta upp alla men om vi ta de tunga och börjar med Bästa Skådespelare/Skådespelerska så gick priserna till Rami Malek respektive Olivia Colman. Vad gäller Colman till att börja med så är det väl inte mycket att orda om egentligen. Faktum är att hon var fantastisk i The Favourite trots att filmen som sådan inte var mycket att hänga i julgranen. Nu har jag ju varken sett The Wife med Glenn Close eller Can You Ever Forgive Me med Melissa McCarthy men har svårt att tro att någon av dem var bättre än Coleman. Vad gäller Malik i rollen som Freddie Mercury så finner jag det inte så lite konstigt att han fick priset. Har inte sett Willem Defoe i At Eternity’s Gate men har sett de andra nominerade och måste säga att jag tyckte de alla var bättre än Malik. Speciellt Viggo Mortensen i Green Book men även en oigenkännlig Christian Bale i Vice. Någon av de två hade varit mer förtjänt av statyetten i min bok.

Tittar vi Bästa Biroller så gick priset till Mahershala Ali i Green Book, vilket var ytterst förtjänt även om jag kanske hellre hade gett den till Adam Driver för Blackkklansman eller Sam Elliot (min favvo!) för A Star is Born, och Regina King för If Beale Street Could Talk. Har inte sett King i den filmen så har svårt att uttala mig om riktigheten där men hade inte haft något emot ifall den gått till Rachel Weisz i The Favourite.

Gällande Bästa Regissör så gick priset till Alfonso Cuarón för Roma och hur dålig än filmen månne vara är det inget snack om att regijobbet var briljant i den filmen så det var ytterst välförtjänt.

Bästa Originalsång var väl egentligen aldrig någon tävlan utan den gick självklart och extremt välförtjänt till Bradley Cooper och framförallt Lady Gaga för ”Shallow” från A Star is Born. Suverän låt och suverän sånginsats! Gåshudsvarning när man först hörde den. Precis så bra är den även ifall den är lite sönderspelad nu.

Sedan så var det ju inte så lite kul att även vi här i Sverige fick lite stjärnglans i och med att Ludwig Göransson kammade hem priset för Bästa Originalmusik med Black Panther. Skall inte säga att jag minns musiken som speciellt bra från filmen men får lov att lyssna på den igen och se om det väcker några minnen. Oavsett så är det oerhört skoj för Ludwig!!!

Det var det. Som vanligt inte riktigt som jag tyckte men inte någon stor misär heller. Ett stabilt år med generellt värdiga vinnare även om det i mitt tycke fanns bättre kandidater i några fall. Hursomhelst så blickar vi nu framåt mot ytterligare ett fantastiskt, får vi hoppas, filmår som genererar några riktigt starka kandidater till 2020:s gala.