I vad som skulle kunna kallas en våg av nostalgi (och även det faktum att jag faktiskt gillar dem) så har jag börjat se om gamla filmer av och med Jackie Chan. Har nog alltid hållit honom högre än Bruce Lee när det kommer till Kung Fu-filmer, eller ”Orsa-filmer” som min gode far brukade referera dem som när vi som glada tonåringar slukade allt vad asiatisk kampsport hette. ”Orsa” undrar ni nu? Tja, de är ju kända för sina sparkstöttingar, eller kort och gott sparkar, vilket då i min fars värld blir detsamma som ”Spark-filmer”. Enkelt, eller hur? Hur som helst så tänkte jag här lite kort berätta om de jag sett och lite enkelt betygsätta dem. Först ut är filmserien där Jackie spelar Dragon Ma, därav titeln på inlägget:

Project A (1983)
Den här filmen, också känd som Piratpatrullen här i Sverige, är en riktigt underhållande liten pärla med den gyllene trion bestående av Jackie, Sammo Hung och Biao Yuen. Filmen som utspelar sig i Hong Kong under 1920-talet är både rolig, fartfylld och full med spektakulära stunts och blixtrande Kung Fu. Jackie spelar en sergeant i marinen som slåss emot pirater och allehanda andra kriminella, Sammo spelar en gammal vän som är lite åt det kriminella hållet men som fortfarande lutar mer mot det goda och Biao är Jackies överordnade när han förflyttas till polisen. Som sagt, riktigt underhållande och med alla trademarks som skall finnas i en Jackie Chan film.

Betyg: 4 av 5

Projekt A Part 2 (1987)
Uppföljaren är faktiskt i mina ögon bättre än originalet trots avsaknaden av Sammo och Biao. Det kan ha att göra med att jag faktiskt såg denna före jag såg originalet och därmed kom att gilla den före. Hur som helst så är de nog i grunden lika bra faktiskt men det finns ju grader i helvetet sägs det. Vi är fortfarande i 1920-talets Hong Kong och Jackie får i uppdrag att rensa upp en kriminell stadsdel efter sin lyckade räd mot piraterna i film nummer ett. Med i mixen finns korrupta poliser, några pirater ute efter hämnd för det som skedde i första filmen och hemliga kinesiska agenter på uppdrag från kinesiska Kejsarens änka. Allt bäddar för ett lika underhållande äventyr som i första filmen med ett riktigt underhållande kammarspel som även det är ett kännetecken från Jackie Chan filmer.

Betyg: 4 av 5