Fick äntligen ändan ur vagnen och såg den nya iterationen av Robin Hood med Taron Egerton och Jamie Foxx ikväll. Inte direkt något mästerverk även ifall jag får erkänna att den var hyfsat underhållande under sina bästa stunder. Egerton gjorde sig väl inte sådär superstrålande som titelkaraktären och Foxx är, och har alltid varit, i mina ögon en enormt överskattad skådespelare som jag har väldigt svårt för. Ben Mendelsohn som Sheriffen av Nottingham däremot var en behållning liksom Bonos dotter Eve Hewson som Marian – vacker som den bästaste av alla vårvinterdagar och riktigt bra i sin roll som frihetskämpe på folkets sida. Betyget får bli knappt godkänt där filmen underhöll för stunden men inte direkt lämnade några djupa hjulspår i vägen som stavas filmhistoria.

Med det sagt, vilken är då den bästa Robin of the Hood-filmen som gjorts? Vilken av alla mängder av filmer och TV-serier som gjorts med karaktären är det som står ut mest? Ja, inte finns då den helt mediokra Ridley Scott (världens mest ojämna regissör alla kategorier) filmen med Russel Crowe och Cate Blanchett med i alla fall. Inte heller BBC-serien från 2006 även om den hade sina förtjänster. Eller Princess of Thieves med Kiera Knightley. Nä, faktum är att även betydligt bättre filmer såsom The Story of Robin Hood and His Merrie Men och Robin Hood med Patrick Bergen och Uma Thurman också hamnar utanför listan. De 5 bästa filmerna enligt undertecknad om den pilbågsskjutande hjälten till dags dato är utan tvekan:

5) Walt Disney’s Robin Hood
Den tecknade versionen är underhållande, rolig och hyfsat trogen legenden om den huvbeklädde tjuven som tar från de rika och ger till de fattiga. En klar favorit under de korta segment som brukar visas på julafton och ett tydligt bevis på filmens storhet. Kan man annat än gilla detta: https://youtu.be/hvic3bjZDfs?

4) Robin Hood: Men in Tights
Mel Brooks är parodi är rolig, underhållande, fjantig och förutsägbar – precis som alla hans filmer. Men det gör den bara ännu mer älskvärd. En strålande komedi som faktiskt bara blir bättre och bättre med åren, som en vällagrad Whisky. Vem skrattar inte åt detta: https://youtu.be/Mi-YLIwkfJs?

3) Robin and Marian
Med den vackraste kvinnan genom filmens numera 130-åriga historia som Marian och Sean Connery som en åldrad version av hjälten så kunde det väl egentligen inte gå fel. En fin och bra film som om vi skall klaga på något kanske fokuserar lite väl mycket på döden för att vara upplyftande men som ändå är en stabil version av legenden med fantastiskt skådespeleri: https://youtu.be/goen21nOr1k.

2) Robin Hood: Prince of Thieves
Jag gillar Kevin Costner som titelhjälten trots den något udda engelska dialekten han försöker sig på, Morgan Freeman är precis så bra som han brukar vara, Mary Elizabeth Mastrantonio är helt rätt i rollen som Marion och favoriten Michael Wincott som Guy of Gisbourne är strålande. Men de blir alla totalt överglänst av den magnifike, och numera tråkigt nog bortgångne, Alan Rickman som den underbare Sheriffen av Nottingham – helt suveränt bra! Eller vad sägs om detta: https://youtu.be/6ZhCCu-2gbw?

1) The Adventures of Robin Hood
Den i särklass bästa Robin Hood-filmen med en magnifik Errol Flynn som hjälten och Olivia de Havilland som hans älskade Marian. Regisserad av den magnifike Michael Curtiz och med en ondsint Basil Rathbone som Guy of Gisbourne. Har ni inte sett detta mästerverk från 1938 så är det hög tid att göra det. Ni kommer INTE att ångra er: