I vad som skulle kunna kallas en våg av nostalgi (och även det faktum att jag faktiskt gillar dem) så har jag börjat se om gamla filmer av och med Jackie Chan. Har nog alltid hållit honom högre än Bruce Lee när det kommer till Kung Fu-filmer, eller ”Orsa-filmer” som min gode far brukade referera dem som när vi som glada tonåringar slukade allt vad asiatisk kampsport hette. ”Orsa” undrar ni nu? Tja, de är ju kända för sina sparkstöttingar, eller kort och gott sparkar, vilket då i min fars värld blir detsamma som ”Spark-filmer”. Enkelt, eller hur? Hur som helst så tänkte jag här lite kort berätta om de jag sett och lite enkelt betygsätta dem. Den andra filmserien ut är trilogin där Jackie spelar Asian Hawk:

Armour of God (1986)
Gillade den här supermycket redan första gången jag såg den och har sett den så många gånger så jag inte har hållit räkningen. När jag nu sett den igen så inser jag att jag fortfarande gillar den och några av Jackies stunts i filmen är verkligen iögonfallande, men så höll han också på att stryka med när han i filmen föll 5 meter och slog ett hål i skallen på en sten. Det är en fartfylld historia om karatemunkar, kidnappning och den i titeln omnämnda rustningen. Som vanligt i Jackies filmer från den här tiden så finns det en hel del scener åt det lite fjantiga hållet och kvinnoporträtten är det kanske inte så mycket #MeToo över men jag gillar den ändå. Det här är Jackie i högform.

Betyg: 4 av 5

Operation Condor – Armour of God II (1991)
Uppföljaren bjuder på nazister, svartsjukekammarspel och fantastisk kung-fu av och med Jackie. Här söker Asian Hawk efter en guldskatt i en övergiven militärbas i Saharaöknen och precis som ni förutspått så är han ju inte ensam om att åtrå skatten i fråga. Återigen en massa stunt signerad Chan och en rad fåniga scener som varvas med fantastisk action – en sann Jackie Chan film med andra ord även om den inte riktigt kommer upp till föregångarens nivå.

Betyg: 3 av 5

Chinese Zodiac (2012)
Den tredje och sista(?) filmen om Asian Hawk dröjde 21 år innan den dök upp och ifall vi skall vara helt ärlig så hade den faktiskt kunnat fortsätta dröja. Eller förresten, den hade lika gärna kunna släppas med en annan karaktär som huvudperson – som en annan Jackie Chan film. Här försöker Jackie att hitta 12 st bronsstatyer föreställande djuren från den kinesiska zodiaken. Återigen många stunts, relativt mycket action men ingendera är gjord med charmen och kvaliteten som fanns i de gamla filmerna. Finns betydligt bättre filmer att se med Jackie Chan och bry dig endast om att leta åt denna ifall du verkligen vill se alla tre Armour of God-filmer.

Betyg: 2 av 5