Förra veckan så lämnade en av de i mitt tycke mest underskattade skådespelarna jordelivet när Rutger Hauer, blott 75 år gammal, avled. Yngre generationer känner nog bäst igen honom från True Blood, Sin City och Batman Begins, men den nederländske skådespelaren är nog mest känd för sina ikoniska roller i Blade Runner och The Hitcher. Han var bra, som vanligt, i samtliga av de filmerna men faktum är att jag gillar andra filmer med honom bättre. Ja, ja, jag vet att True Blood är en TV-serie och inte en film men gillar honom bättre i annat ändå. Jag minns att jag gillade honom i Wanted: Dead or Alive, där även Gene Simmons från Kiss finns med, så även i Wedlock och Buffy the Vampire Slayer. För att inte tala om Flesh+Blood och Ladyhawke. I sanningens namn en av de mest underskattade skådespelarna, tillsammans med Sam Neill, i närtid och någon som jag hade hoppats återse i fler storfilmer än man gjorde. Jag sörjer det faktum att han nu lämnat oss efter en tids sjukdom men gläds ändå åt de tre filmer som jag gillar mest med honom. Vila i frid Rutger och tack för alla timmar som du förnöjde på film under min uppväxt på 80- och 90-talet!

Topp 3 filmer med Rutger Hauer:

3. Escape from Sobibor (1987)
Minns väl hur vi fick se denna film på skolan för att den handlade om judarnas flykt från ett av nazisternas förintelseläger under andra världskriget. Spännande film som faktiskt gjordes direkt för TV i England men som för det inte förtar dess storhet.

2. Blind Fury (1989)
Antalet gånger jag såg denna film i början av 90-talet är nog oräkneliga men trots sin 80-tals campiness så gillar jag den fortfarande. Hauer som en svärdsvingande blind Vietnam-veteran, vad är inte att gilla liksom?

1. Split Second (1992)
Hauer fajtandes mot en demonisk, övernaturlig seriemördare i ett framtida (år 2008!) regndränkt London – Vad sägs om den premissen? Fantastisk B-action som jag gillade då den kom och som jag gillar nu. Strålande helt enkelt!