Det här fenomenet med att skriva en Bucket List betyder väl kort och gott att man skall samla de mål, drömmar och ambitioner som man vill uppnå under sin livstid i en lista och därefter vidta de åtgärder som behövs för att dessa mål skall uppnås och därigenom maximera upplevelserna men erfar i sitt liv. Att det kallas just Bucket List antar jag kommer ifrån engelskans ”to kick the bucket”, vilket ju är synonymt med att dö, så med andra ord kan det ju också uttryckas som en lista med saker att göra innan man lämnar jordelivet därhän. Så vilka är då mina saker på min lista? Well, tänkte faktiskt i en rad inlägg komma fram till det, så häng på vet jag!

En slags motpol till just en Bucket List torde ju vara saker som man på sin dödsbädd ångrar att man inte gjort i sitt liv. En australiensisk sjuksköterska som arbetat med att vårda personer under de sista veckorna i sina patienters liv har sammanställt de 5 vanligaste sakerna vi människor ångrar på just dödsbädden och listan skall väl främst ses som något att undvika:

5) Jag önskar att jag låtit mig själv vara lyckligare

Lycka är ett val, så se till att inte fastna i gamla mönster och vanor. Var inte rädd för förändring och låtsas inte vara lycklig, varken för dig själv eller för andra. Ta tillvara på lekfullheten i livet! Så älska dig själv, bry dig inte om vad andra tycker (det är deras ensak), fokusera på det positiva, bry dig inte om småsaker och gör allt för att du skall vara lycklig på riktigt.

4) Jag önskar att jag höll kontakten med mina vänner

”Livet” har gjort att gammal vänskap runnit ut i sanden genom åren men alla fördelar med gamla vänner gör att det är värt ansträngningen och tiden som det kräver för att hålla kontakten vid liv. Se till att vårda de nära relationerna livet ut helt enkelt.

3) Jag önskar att haft modet att uttrycka mina känslor mer

Att inte visa vad man egentligen känner för att inte stöta sig med andra, skapa osämja, gör att man för en medioker tillvaro och aldrig riktigt blir den man kunnat bli. Våga säga både ja och nej beroende på situation, säg vad du tycker rakt och ärligt men våga också säga ifrån för att skapa en hälsosam tillvaro till dig själv och din omgivning.

2) Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt

Gör medvetna val för att förenkla din livsstil och därigenom skapa mer fritid och frihet för dig själv. Jobbet är inte allt! Trivs du inte med din nuvarande situation så se över dina möjligheter och gör nödvändiga förändringar därefter för att jobba mindre.

1) Jag önskar att jag vågat leva ett liv sant mot mig själv och inte ett som andra förväntade sig att jag gjorde

Det absolut vanligaste som vi ångrar på dödsbädden är alla ouppfyllda drömmar och det faktum att de blivit just ouppfyllda hade med de val de både gjort och inte gjort. Drömmer du om något? Gör det bara! Det kommer aldrig att vara rätt tillfälle men vad gör det? Vad är det värsta som kan hända? Du förtjänar att uppfylla dina drömmar men det är bara du som kan se till att de inträffar! Gör en Bucket List med andra ord och vidta de åtgärder som behövs!

Där var de, de 5 saker som vi vanligast ångrar på dödsbädden. Så vad har jag då gjort för att undvika att det är just dem jag ångrar på min? Det återkommer jag till i nästa inlägg i denna bloggserie…