Igår morse vid 10-tiden så satt undertecknad med telefonen i högsta hugg för att knipa ett par biljetter till Avantasia:s nyutannonserade spelning här i Sverige till sommaren. Biljetterna släpptes egentligen idag vid 10-tiden men hade förmånen att erhålla en länk till ett försläpp på biljetterna ett dygn tidigare än alla andra. Wicked! Kom över biljetterna, till min stora glädje, och den 8 juli nästa sommaren så styr kosan mot Gävle och ”Gasklockorna” för att beskåda världspremiären(!) av Avantasia:s 20-års jubileumskonsert. Hur Gävle lyckades landa den absolut första spelningen är oklart, men spelningen kommer att gå av stapeln kvällen innan Gefle Metalfestival 2020 officiellt drar igång. Kul, kul! Boendet är bokat, biljetterna fixade och taggningen inför spelningen är igång hos undertecknad och min partner in crime

Rätt otroligt att det gått 20 år sedan Tobias Sammet, som tydligen endast var 21 år vid tidpunkten, släppte första singeln till det som skulle komma att definiera termen ”Metal Opera”. Minns väl första gången jag hörde Avantasia, låten alltså (ja, och bandet givetvis), vilket var när en vän, som bränt ned den på mp3 på en CD skiva, spelade den i bilen på väg hem till Hoting från Umeå under min studenttid. Har förträngt vilket år det rör sig om men om jag skulle ge mig på att gissa så skulle det bli 2001, kanske 2002, och från där och då så var jag nog såld. Eller jag rättar mig själv. Från då så gillade jag Avantasia. Gillade dem mycket till och med, men helt såld blev jag nog inte förrän Lost in Space, Pt 1 släpptes 2007. Magiskt bra EP som förutom titellåten innehöll den magiska The Story Ain’t Over. Hur bra som helst! Ja, förutom den tvivelaktiga covern på ABBA:s gamla dänga Lay All Your Love on Me. Inte direkt dålig men inte heller bra. Lite som Maniac från senaste skivan. Hur som helst så hoppas jag på en rejäl lineup av artister som följer med, men skulle faktiskt nöja mig med om bara Geoff Tate från Queensrÿche, Michael Kiske från Helloween, Sharon den Adel från Within Temptation och Amanda Somerville fanns på plats. D E T, mina vänner, skulle vara magiskt! Ja, Bob Catley från Magnum kunde få hänga på också på ett hörn och ifall de sedan spelar min 10-i-topp-lista med de bästa låtarna, som jag presenterade i Best of Avantasia, del 1, 2, 3, 4 och 5, på konserten så kommer jag att vara en mycket, mycket (mycket!) lycklig man:

  1. The Wicked Symphony
  2. Lost in Space
  3. Invincible
  4. Runaway Train
  5. What Kind of Love
  6. The Story Ain’t Over
  7. Spectres
  8. Avantasia
  9. Isle of Evermore
  10. Cry Just a Little

För att fira det hela så tar vi en låt som växt, och fortfarande växer, på mig från senaste Moonglow-skivan. En låt med den fantastiska Geoff Tate. Underbart bra låt faktiskt som nästan, men bara nästan, skulle kunna slå sig in på topp-10.

Hur kul kommer inte detta att bli liksom? Moonglow-konserten var ju magiskt bra. Magiskt!!!