Rent generellt så erhåller vi anställda aldrig någon formell julklapp från RES utan bolaget brukar istället alltid skänka pengarna till något behövande ändamål såsom rent vatten eller elektricitetsprojekt i något utvecklingsland. Så har det varit under samtliga 10 år som jag varit anställd hittills, samt säkert dessförinnan med, och förutser att så kommer vara fallet även i fortsättningen. Ett bra initiativ som jag stödjer till 110%. Vi som jobbar på företaget har mer än tillräckligt ändå och pengarna kommer definitivt till mycket bättre användning där de hamnar i de olika initiativen. Mycket bra! Mycket positivt!

Med det sagt så brukar vi ändå få något litet, symboliskt, för att på ett eller annat vis utveckla oss själva. Allt som oftast har detta varit en bok, där vi alla ofta får lite olika böcker. Vi fick ifjol Factfullness av Hans Rosling till exempel och några av oss har bland annat fått Konsten att njuta av livet: och ändå få saker gjorda av Olaf Röhlander. Julen 2017 fick jag dock boken Hjärnstark av Anders Hansen, något jag säkerligen har skrivit om tidigare här i bloggen, och även om det tog mig en tid innan jag tog tag i och läste den så är det inget jag ångrar. Inte alls. Minns väl att jag gillade den helskarpt och hur jag tog till mig rönen som presenterades i boken gällande träning och inlärning. Faktum är att jag faktiskt efter att ha läst boken började lyssna på mina MBA-lektioner från mina senaste studier när jag sprang på löpbandet, allt för att bättre lära mig det jag studerade. Hur till vida det fungerade eller inte är väl svårt att säga. Jag klarade studierna, som ni vet, men det kanske jag hade gjort utan att träna samtidigt som jag pluggade. Vem vet? Oavsett så gillade jag boken helt enkelt.

I sommar så fick jag så höra att Anders Hansen skulle vara en av sommarpratarna i SR P1 och hans prat var ett av tre som jag lyssnade på, något jag definitivt skrivit om tidigare. Sommarpratet som sådant var väl egentligen en sammanfattning av det som han skrivit om i boken men var trots det återigen intressant att lyssna på och något som åter inspirerade.

Något ni troligen lagt märke till på sistone är att det nu även finns en serie av och med Anders själv på SVT. I den, titulerad Din Hjärna, så tar han återigen upp de saker han omnämnt i boken, samt andra böcker han skrivit eller varit medförfattare till om hjärnan, kombinerat med att han åker runt och intervjuar specialister inom olika områden för att skapa en helhetsbild. Eller försöka skapa i alla fall. Otroligt intressant serie som ger en hel del nya perspektiv på saker och ting, vilket alltid är spännande.

Om du inte läst boken så rekommenderar jag att du inhandlar den omgående och läser, alternativt lyssnar på den som ljudbok då den finns på bland annat Storytel. Sommarpratet hittar du lägligt nog på Sveriges Radios hemsida, där det även framgår att han blev den mest lyssnade på av alla pratare i podd-format. För att se TV-serien, som är i fem timlånga avsnitt, så finns ju samtliga av dem som tur är på SVT Play. Strålande va?

Image result for hjärnstark

Galenskaparna & After Shave har ju alltid varit lite av en favorit sedan unga dagar med deras klassiska shower på scen och TV-serien Macken. I en av deras shower, med titeln Cyklar som jag har sett otaliga gånger, så har de en sketch som kretsar kring en hjärna och jag brukar alltid tänka på den lite grann när jag tänker på Hjärnstark-boken. Scenen? Tja, vi kör väl den här: