Jag har, som ni säkerligen lagt märke till redan här i bloggen, fått en liten Rÿche-revival från tiden med Geoff Tate som sångare. Han är nog utan tvekan en av de absolut bästa hårdrockssångarna, och för den delen sångarna rent allmänt, genom tiderna. Skulle jag nämna min topp-3 så skulle det utan tvekan bli Dio, Bruce Dickinson och Tate utan någon inbördes placering. De är de tre bästa i min bok. Sträcker vi oss till topp-5 så återfinns väl även Rob Halford från Judas Priest och Michael Kiske från Helloween på listan. Men Tate är utan tvekan en favorit som det nog har mer med min dagsform ifall jag tycker han är bäst, tvåa eller trea. En sak är då säker, han är en av få sångare som nästan låter bättre live än i en studio! Eller nästan och nästan, han låter nog bättre!

Har varit ruskigt sugen på att se Rÿche live och när de nu spelar i Stockholm och Göteborg 23:e och 24:e denna månad så har jag verkligen velat vara på plats. Men, och det är ett MEN, Tate är ju inte längre sångare i gruppen och även om den nya är bra så är han inte Tate. Dock så fick jag igår reda på att Tate kommer spela i Trondheim den 23 januari och Stavanger 26 januari nästa år. Första spelningen är ju definitivt inom räckhåll från ÖSD och den andra är ju så lämpligt placerad där vi håller på att bygga en vindkraftpark. På någon av spelningarna kommer jag att vara, frågan är bara vilken?

I väntan på dessa spelningar så tänkte jag lista min tio-i-topp-lista över Rÿche låtar med Tate som sångare, något jag vill minnas att jag lovat i något annat inlägg. Att välja ut 10 låtar och lista som de bästa är ingen enkel sak med detta band. Deras Operation: Mindcrime-skiva brukar ju intet för intet klassas som den absolut bästa konceptplattan någonsin och faktum är att jag lätt hade kunnat ta med alla låtar från den skivan på listan – så bra är den!! Men, har försökt att nyansera det hela liiiite mer och försökt sålla fram de jag tycker är absolut bäst. Vet att jag utelämnat storheter som Warning och En Force, The Killing Words och The Whisper, Suite Sister Mary och The Needle Lies, Empire och Another Rainy Night, Bridge och I Am I, med flera, med flera. Men, hur än det är med det så följer nedan de jag tycker bäst om. De jag lyssnar absolut mest på (om vi då räknar bort hela Mindcrime-skivan). Där det finns live-versioner på Youtube i hyfsad kvalitet så har det fått blivit den versionen som jag lagt in en video på bara för att visa på hur bra de är live. Så here goes nothing:

10. Walk in the Shadows
Första låten från Rage for Order-skivan är verkligen inte kattskit. Tvärtom faktiskt. En helt fantastisk låt som visar på Tate:s kapacitet som sångare och ger en tydlig fingervisning om vad som komma skulle gällande gruppens förmåga att släppa riktigt bra material. Gillar denna helskarpt!

”What? You say you’re through with me
I’m not through with you”

9. The Lady Wore Black
Denna pärla till låt, som enligt Tate var den första som bandet skrev tillsammans, från deras demoalbum, eller Queensrÿche EP:n, som de använde för att försöka sälja in sig själva till skivbolagen är inget annat än ljuv, ljuv musik. Magisk låt som växer på en för varje gång man hör den och denna version från MTV Unplugged går verkligen inte av för hackor.

”The wind song whispered a warning
Telling me to beware”

8. Jet City Woman
Det här lilla underverket till låt från Empire-skivan är så där underbart bra som en Queensrÿche-låt kan vara och Tate:s sång spelar verkligen i en helt egen liga. En så pass egen liga så att även när han besöker en radiokanal för bara något år sedan och river av den live och akustiskt med en kaffekopp i handen så är den helt magiskt bra. Har du inte sett/hört den versionen så finns den här: https://youtu.be/X7bTkE-pE4k.

”Whenever I’m alone I’m thinking
There’s a part missing from my life”

Fortsättning följer…