Så var då dagen D här för slutet på Skywalker-sagan i och med premiären av Episod 9. Den delen som skall knyta ihop alla Star Wars-filmerna från originaltrilogin, prequel trilogin och nu då den senaste trilogin och leverera ett tillfredsställande slut på släkten Skywalkers historia. Som undertecknad skrev i föregående inlägg så fanns jag på plats på Östersunds biograf för visningen 17:31 – ja, du läste rätt! Filmen började just 17:31 av någon anledning – för att se hur J.J. Abrams lyckats i sitt värv.

Innan vi kommer till vad jag tycker om filmen, så här direkt efter jag sett den, så kom det, som ni kanske vet, en relativt stor läcka för cirka 3 månader sedan på Reddit gällande handlingen i TROS. Jag undvek medvetet att läsa om det som spoilats och faktum är att jag, förutom att ha sett de trailers som släppts officiellt, faktiskt har försökt undvika allt förhandssnackande. Allt för att veta så lite som möjligt och därigenom kunna bli överraskad och därmed njuta mer av filmen. Nu när jag sett filmen däremot så har jag precis innan jag skriver detta läst det som läckan rapporterade om och kan konstatera att den var relativt spot on. Därmed är jag glad att jag undvek den som pesten innan!

Men, dessvärre så hjälpte det ju inte min uppfattning om slutresultatet….

Nä, det här var faktisk ganska så….ja, ganska så mycket määh-känsla över det hela. Trist nog. Gick faktiskt in med relativt låga förväntningar efter debaklet som var TLJ och även om filmen inte var direkt dålig så tycker jag faktiskt heller inte att den var speciellt bra. Vilket känns lite som en kniv i hjärtat då det gäller en av de filmserier som ligger mig absolut varmast om hjärtat och som varit en del av i stort sett hela mitt liv. Inte utan att jag kan tycka att den slösat bort den legacy som den byggde på och samtidigt känns den som den tvingat in cameo-roller, för det är precis vad det känns som, med de gamla skådespelarna. Utan att spoila allt för mycket (om du nu inte klickat dig in på Reddit-läken ovan) så kan jag inte heller förstå varför man inte valde att använda ondingen i denna filmen genom hela den nya trilogin? Hur som helst, jag behöver smälta det hela lite. Se den igen. Begrunda de val som Disney gjort och sedan kanske jag, när jag fått lite distans, återkomma med ett riktigt betyg på filmen för just nu så får den knappt godkänt. Mycket svag trea. Möjligen en tvåa. Vilket ju känns trist!

Behöver också återkomma med min omvärdering av TLJ samt ett betyg på Disney-trilogin som helhet. Jag gillade faktiskt TFA, men sedan så känns det som man flugit lite vilse. Just nu känns det tur att Mandalorian levererar just det som dessa filmer inte riktigt kan, nämligen Star Wars-känsla ut i fingerspetsarna. Men mer om det i senare inlägg…

Image result for rise of skywalker