Jaha, så gick då Oscarsgalan 2020 av stapeln under natten mellan söndag och måndag. Har varit så inställd på att missa den, så som jag gjort de flesta gånger de senaste åren, då jag var menad att flyga till München igår för jobb där idag. Hur som helst så blev vi kvar i Stockholm på grund av stormen Ciara, som härjat i västra och norra europa, och helt plötsligt så hade jag möjlighet att se på spektaklet ifall jag velat. Hade förvisso TV:n på hela natten på hotellrummet men somnade tyvärr innan det började och missade hela alltet faktiskt. Så kan det gå när inte haspen är på. Fick bli att uppdatera mig själv på resultatet så snart jag vaknade imorse istället. Detta både för att se hur det gick i Bästa Film kategorin och hur väl vinnaren överensstämde med den film som jag tyckte var bäst av de nominerade. Ni som på något vis lyckats med konststycket att förtränga, eller som för första gången kikar in här, så var ju min favorit till statyetten efter att ha sett alla bidragen Ford v Ferrari. Trodde nog dock att det var 1917 som skulle kamma hem priset. Men blev det så? Nä, det blev det inte. Det blev lite av en skräll då den första icke engelskspråkiga filmen; Parasite blev den som knep statyetten för Bästa Film (och Bästa Utländska Film). Tyckte det var en originell film och hade den på plats 4 på min lista, men jag kan förstå att den tilltalar många (även mig) och den vinner ändå välförtjänt på sin finurlighet även om jag inte tycker det är det mästerverk alla andra verkar tycka. Jag hade den som favorit till att vinna Bästa Utländska Film, så fick ju rätt för det i alla fall.

Så hur gick det då i de andra kategorierna? Tänkte väl inte ta upp alla men om vi ta de tunga och börjar med Bästa Skådespelare/Skådespelerska så gick priserna, inte helt oväntat, till Joaquin Phoenix, vilket jag gissade, respektive Renee Zellweger. Har inte sett hennes tolkning i Judy, men den skall ju vara bra så finns på ”att-se-listan”. Att Phoenix skulle vinna var nog faktiskt helt solklart. Hans prestation går verkligen inte av för hackor i Jokern. Det var verkligen han som gjorde den filmen till vad den är.

Tittar vi Bästa Biroller så gick priset till Brad Pitt i Once upon…, vilket var ytterst förtjänt, och Laura Dern för Marriage Story, vilket också var ytterst välförtjänt. Har länge tyckt att Brad är en av våra bättre skådisar och jag har nog aldrig sett Laura Dern bättre än här. Värdiga vinnare båda två!

Gällande Bästa Regissör så gick priset till Bong Joon Ho för Parasite och precis som jag skrivit tidigare så är han verkligen en av de intressantaste filmskaparna just nu. Ytterst välförtjänt med andra ord!

Bästa Originalsång gick till Elton John för ”(I’m Gonna) Love Me Again” från Rocketman. En okej låt från en liten besvikelse till film. Har dock ingen relation, eller åsikt om, de andra nominerade alstren, så är säkert en rättvis vinnare kan jag tänka mig.

Bästa Originalmusik till Joker och Hildur Guðnadóttir, vilket är kul. Dock så kan jag väl tycka att det varit roligare ifall John Williams fått statyetten för sin sista Star Wars film då karln ju för tusan fyller 88 år i år!!!

Det var det. Som vanligt inte riktigt som jag tyckte men inte någon stor misär heller. Ett stabilt år med generellt värdiga vinnare även om det i mitt tycke fanns bättre kandidater i några fall. Hursomhelst så blickar vi nu framåt mot ytterligare ett fantastiskt, får vi hoppas, filmår som genererar några riktigt starka kandidater till 2021:s gala.

Best-Picture-Oscars-2020