Det är med en tår i ögat jag, tillsammans med resten av världen, idag nåtts av beskedet att en av våra absolut mest ikoniska och mest kända skådespelare ute i vida världen har somnat in i den stora sömnen. Max von Sydow blev 90 år gammal och han var aktiv i mer än 70 år som skådespelare. Onekligen imponerande!

Även om de flesta brukar förknippa honom mest med Ingemar Bergmans filmer, och då kanske främst där han spelar shack med Döden i Det Sjunde Inseglet, så är det inte därifrån jag bäst minns honom. Inte heller är det från någon av hans samarbeten med Jan Troell, som tex Utvandrarna. Nä, och det är inte heller från hans nyare roller i Star Wars Episode VII: A Force Awakens eller för den delen Game of Thrones, som dagens ungdom kanske mest förknippar honom med. När jag växte upp så var han skurken Ming i filmatiseringen av Blixt Gordon, men inte heller därifrån så ligger han mig varmast om hjärtat. Eller Pelle Erövraren. Eller Judge Dredd. Eller Minority Report. Eller Shutter Island. Eller Dune. Eller Three Days of the Condor. Eller någon annan av de övriga 149 filmerna/tv-serierna/tv-spelen. De jag kommer ihåg han mest ifrån är 3 filmer specifikt. Ja, han medverkade i totalt 163 produktioner under sin livstid, i alla fall enligt IMDb. Den ena är Conan the Barbarian, där han spelar Kung Osric, den andra är Never Say, Never Again, där han gestaltade James Bonds nemesis Blofeld (en kul kuriosa är att han tackade nej till rollen som Dr. No i den första Bond-filmen), och den tredje är givetvis hans roll som Fader Merrin i Exorcisten. Fantastiska rollprestationer, även om de inte var så stora. En bubblare, och något som nog inte många tänker på, är hans röstskådisinsats till Vigo i Ghostbusters II. En kul pärla där hans säregna röst kommer till sin rätt.

Han Oscar-nominerades två gånger, men vann ingen av gångerna. En kul sak här är att en av gångerna så var det i en icke-talande roll. Trots hans erkänt säregna röst! Oavsett så kan man utan att skämmas säga att han höjde produktionsvärdet på alla filmer han var med i och jag kommer därför sakna att se honom dyka upp i sina biroller. Jag sörjer hans bortgång och hoppas att han får vila i frid!