Gamereactor Sverige har startat en artikelserie där de kommer lista deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad, som tänkte haka på och lista mina favoriter i samma genre som den de just publicerat allt eftersom. De har siktat in sig på tio stycken artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, vilket väl jag också gör initialt. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag.

Först ut är topp-5 komedier, där de listat följande filmer; 5) Black Dynamite, 4) Shaun of the Dead, 3) Ghostbusters, 2) Monty Python’s The Life of Brian och 1) The Big Lebowski. Ingen dålig lista, men givetvis så håller jag ju inte med. Trodde ni något annat? Eller en av filmerna var väl i alla fall nära att slå sig in. Visst, jag gillar både Life of Brian och Ghostbusters, till och med väldigt mycket, men nära att slå sig in på min 5-i-topp var de inte. Den som kom närmast var deras förstaplats; The Big Lebowski. Underbar film som är så otroligt kult att den inte går att värja sig mot. Nästan i alla fall. Hur som, här kommer min lista:

5) Monty Python and the Holy Grail (1975)
Under väldigt lång tid en av mina absoluta favoriter som komedifilm och i mitt tycke den bästa filmen som Monty Python har gjort. Inledningen med kokosnötterna, duellen med The Black Knight, Shrubbery diskussionen, Holy Hand Grenade, bring out your dead och Brave Sir Robin, menar vad är det inte att älska med denna film?

4) The Naked Gun (1988)
Minns väl första gången jag såg Nakna Pistolen hur otroligt rolig jag tyckte den var – och fortfarande är! En fenomenal Leslie Nielsen i huvudrollen gjorde hoppet från Police Squad-serien till vita duken magisk. Hur bra som helst!

3) Old School (2003)
Suverän komedi och faktiskt den film där jag tycker Will Ferrell och Vince Vaughn gör sina bästa roller. Så många oförglömliga scener som sys ihop till en fantastiskt rolig helhet. När den precis släppts på DVD minns jag hur ofta jag brukade titta på den, för SÅ bra är det! Min tredje största favorit när det kommer till komedier.

2) Fletch (1985)
Att Chevy Chase är ett av de största komiska genierna vi har, råder det inga tvivel om, och under hans absoluta storhetstid så kom denna pärla till film som är snillrik, underhållande och riktigt, riktigt kul. Rollen som Fletch är klippt och skuren för Chevy och även om han gjort en massa annat roligt (Päron till farsa-filmerna någon?) så är det här hans absolut bästa. Ett måste att se!

1) Hot Rod (2007)
Jag bara älskar den här underbart skruvade komedin med Adam Samberg som amatörstuntman. Otroligt rolig med en fantastisk Samberg och en underbart bra Ian McShane som hans styvfar. Otroligt rolig film som alltid får mig att gapskratta. Har du inte sett denna lite bortglömda pärla så råder jag dig starkt att leta upp den. Magiskt rolig!

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) The Big Lebowski, 7) Napoleon Dynamite, 8) Kingpin, 9) The Pink Panther Strikes Again och 10) Caddyshack 2. Underbara och superroliga filmer allihop. Som tre stycken Bubblare så får det bli Top Secret!, A Fish Called Wanda och Young Frankenstein. Någon svensk film? Tja, skall väl vara Strul då.