Häromdagen kom det upp en länk till en artikel från tidningen MåBra i mitt Instagram-flöde och även om jag inte direkt är en flitig läsare av den tidningen, raka motsatsen skulle jag vilja säga, så blev jag ändå så pass intresserad så jag klickade mig in på den. Artikeln handlade om hur man hittar meningen med livet enligt lyckoforskaren och professorn Micael Dahlén. Enligt honom så har han tre tips för att komma närmre att hitta sin mening med livet;

  1. Tänk på döden
  2. Påminn dig om döden
  3. Hitta på och hitta meningen med livet

Det handlar med andra ord om att påminna oss att en dag skall vi dö men att nu lever vi och vad kan jag göra med den fantastiska möjligheten? Att se till att inte skjuta upp och vänta med allt det du vill göra och vara här i livet då din egen dödlighet oftast annars sätter käppar i hjulet för det. Sist så handlar det om det fundamentala behovet att hitta meningen med saker och ting, med händelser, även sådant som inte har någon mening. Men att då tillåta sig att hitta på en mening, eller fråga andra om vad de tror, kan vara ett sätt att hitta både en sorts gemenskap och någon sorts mening i vad som hände.

Vet inte om det riktigt är lika utförligt som Ikigai, men har på sista tiden blivit påmind om min egen dödlighet. Eller kanske inte min egen utan mer dödligheten för de runt omkring mig. Flertalet föräldrar till några av mina barndomsvänner har helt plötsligt lämnat oss, vilket inte varit på grund av den nu rådande pandemin utan de har dött av andra orsaker. Det här är ju människor som utgjorde en stor del av min uppväxt och som jag, även om jag inte träffade dem så där jättemycket nuförtiden, sörjer att de nu inte längre finns ibland oss. Det får en att tänka på sina egna föräldrar och i förlängningen på sin egna dödlighet, precis som professorn påpekar ovan. Det framhäver verkligen det här med att leva i nuet och behovet av att hitta mitt Ikigai, vilket jag vet att jag lovade i föregående inlägg att presentera resultatet för, men vi tar det i nästa inlägg istället. Förhoppningsvis.

Men tills dess; Always look on the bright side of life!

Life #1 – Ikigai