Häromdagen så utannonserade Warner Bros., ni vet filmbolaget, att man under nästa år kommer att låta sin storfilmer få premiär samtidigt på biograferna som på streamingtjänsten HBO Max. Orsak? Covid-19 och den pandemi så håller världen i sitt järngrepp för tillfället såklart. Det är inte vilka filmer som helst heller, utan det är verkligen deras storfilmer. Eller vad sägs om Dune, Wonder Woman 1984, The Suicide Squad, Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat, Matrix 4, med flera. Inga dåliga alster som sagt, utan helt klart filmer med rejäla budgetar. Så är det här början på slutet för biograferna? Jag tror faktiskt det. Den mer än 100-åriga resan har nu nått sin vägs ände. För några månader sedan släppte Disney sin live-version av Mulan direkt på streaming som ett test och det rapporteras om att de kommer släppa fler på det sättet. Det har också rapporterats mycket om hur MGM velat sälja senaste Bond-filmen, No Time to Die, till olika streamingtjänster och när just Warner släppte Christopher Nolans senaste film Tenet i somras på biograferna så gick det väl inte direkt så där lysande. Då har vi inte ens tagit in i leken hur bra det gick för Netflix och de andra streamingtjänsterna med sina egna produktioner redan innan pandemin slog till. Så, hur tråkigt det än må vara – för det är det – så tror jag att biograferna så som vi känner till dem nu sjunger på sista versen. Visst kommer det finnas några kvar för nostalgi, festivaler och speciella visningar, men streaming hemma är nu här för att ta över. Jag sörjer en aning och hoppas innerligt att jag har fel i min förutsägelse. Att det är engångsföreteelser och att allt återgår till ”det vanliga” snart. Men tror inte det. Missförstå mig rätt här, gillar verkligen, verkligen (verkligen), att gå på bio. Är något speciellt ändå. Mysigt, en upplevelse och framförallt underhållande. Så, ja, jag kommer sakna det om det försvinner…